Gemeente Soest

.

GALM-project Sporten voor 55-plussers van start

13 februari

Sporten voor 55-plussers Op vrijdag 13 februari worden ruim 160 inwoners uit de wijken Smitsveen, Soestdijk en De Eng/Soest-Midden in de leeftijd van 55-65 jaar getest op hun fitheid.

De fitheidstest is de officiële start van het derde GALM-project, geïnitieerd door de gemeente Soest en uitgevoerd door de Stichting Welzijn Ouderen Soest (SWOS).

Het Groninger Actief Leven Model (GALM) is een
sportstimuleringsproject, dat als doel heeft om mensen in de leeftijd 55-65 jaar te stimuleren (weer) sportieve activiteiten te gaan ondernemen. In de eerste week van januari zijn 2000 mensen uitgenodigd om deel te nemen aan het project.

De fitheidstest bestaat uit zes onderdelen die onder meer lenigheid, reactiesnelheid, coördinatie, knijpkracht en het uithoudingsvermogen voor wandelen meten. Deze gegevens worden aangevuld met gegevens over bloeddruk, lengte en gewicht. Bij de test is een sportarts aanwezig.

Na afloop van de fitheidstest krijgen de deelnemers een persoonlijk beweegadvies en kunnen zij zich direct inschrijven voor het introductieprogramma van 12 weken. In deze weken maken de deelnemers groepsgewijs kennis met verschillende vormen van sport en bewegen.

De lessen worden op woensdag en vrijdag gegeven door gediplomeerde GALM-docenten. Na deze introductie-periode kunnen ouderen zich opgeven voor een vervolgprogramma van dertig weken met aansluitend de tweede fitheidstest. Het gehele bewegingstraject duurt anderhalf jaar.

Voor meer informatie kunnen inwoners contact op nemen met Madelon Nolsen, Beleidsmedewerker sport van de gemeente Soest, (035) 6093540.