Groen!

Jos Stassen en Eloi Glorieux stellen zich niet opnieuw kandidaat voor Vlaamse verkiezingen

Datum
13/02/2009

Auteur
Eloi Glorieux voor Vlaamse fractie, Jos Stassen voor Vlaamse fractie

Categorie
In Algemeen

Vlaams parlementsleden Jos Stassen en Eloi Glorieux hebben zich niet opnieuw kandidaat gesteld om lijsttrekkers te worden voor de Vlaamse verkiezingen. Eloi Glorieux wil wel lijstduwer worden voor de lijst van Vlaams-Brabant.

Groen! dankt beide parlementsleden, net zoals de andere Vlaamse fractieleden die niet opnieuw lijsttrekker zijn, voor hun jarenlange inzet. Meer dan 10 jaar hebben beide heren zich ingezet voor het groene gedachtegoed. Ze hebben de partij doorheen de moeilijke jaren geloosd en onder andere dankzij hen heeft Groen! vandaag een sterk en alom gerespecteerde federale fractie en zullen we naar de Vlaamse verkiezingen stappen met een vernieuwde, enthousiaste en diverse ploeg.

Jos Stassen verwoordt zijn afscheid als volgt: "Na rijp beraad heb ik beslist geen kandidaat meer te zijn voor een verkiesbare plaats bij de Vlaamse verkiezingen van juni dit jaar. Na veertien jaar professionele politiek wil ik immers graag iets anders gaan doen. Ik ben de partij dankbaar voor de kansen die ik gekregen heb en ben trots op mijn aandeel in de heropstanding van Groen! na het debacle van 2003. Ik hoop dat de verkiezingen van juni 2009 de positie van Groen! bevestigen en hopelijk ook verstevigen."

Eloi Glorieux wil opnieuw lozingspijpen afsluiten: "Tien jaar heb ik vol overtuiging en met enthousiasme onze partij mogen vertegenwoordigen in het Vlaams Parlement, eerst vanuit de meerderheid, nadien vanuit de oppositie. Veel dossiers die in de fractie onder mijn verantwoordelijkheid vielen zoals hernieuwbare energie, klimaatbeleid, fietsbeleid, wapenhandel, nachtvluchten,..., behoren tot de kern van ons ecologische gedachtegoed. Vanuit mijn verleden als vredes- en milieuactivist ben ik dan ook trots deze bijdrage te hebben mogen leveren.

Waarom stel ik me dan niet meer kandidaat voor een derde mandaad? Ontgoocheld in de politiek? Onvrede met de partijlijn? Uitgeblust? Niks daarvan! Ik was, ben en blijf wildenthousiast over het politieke project van Agalev en Groen! Maar nog een legislatuur er bovenop doen, betekent dat ik de ene zetel die we in Vlaams-Brabant halen, gedurende 15 jaar zou monopoliseren.

In een partij met bloedarmoede en een gebrek aan talent zou dit voor de hand liggend zijn. Maar in Groen! Vlaams-Brabant dienen zich meerdere kwaliteitsvolle mensen aan, met een gezonde sociaal-ecologische inborst, die zich ook al jarenlang als vrijwilliger voor de partij hebben ingezet en die stuk voor stuk de intrinsieke kwaliteiten hebben om een goed parlementslid te zijn. Om die doorstroming mogelijk te maken leek het me aangewezen om de fakkel door te geven aan een van hen, die dan op zijn/haar beurt gedurende 10-15 jaar het gezicht van Groen! Vlaams-Brabant in het Vlaams parlement kan zijn. Ik stel me als uittredend parlementslid vervolgens kandidaat voor de lijstduwersplaats, zodat ik in de verkiezingscampagne onze topkandidaten volop kan steunen en we op 7 juni in Vlaams-Brabant niet één, maar twee zetels binnenhalen!

En wat ga ik na 7 juni doen? Weet ik nog niet echt. Waarschijnlijk terug lozingspijpen afsluiten, kernafvaltransporten blokkeren en actiekampen tegen atoomwapenbases organiseren... Voor ik in 1999 parlementslid werd werkte ik gedurende 17 jaar onafgebroken voltijds in de vredes- en milieubeweging. Ik organiseerde Europese symposia en wereldcongressen voor de Internationale Vereniging van Artsen Tegen Atoomwapens. Voor Greenpeace bevaarde ik de wereldzeeën op diverse actieschepen en coördineerde ik de anti-kernenergiecampagne van alle Greenpeacekantoren. Voor Vredesactie organiseerde ik de eerste "bomspotting" acties in Kleine Brogel. Zonder een konkreet plan of aanbod op zak te hebben lijkt het me logisch dat ik me na 7 juni opnieuw tot deze voor mij natuurlijke biotoop wend. Ik kijk er al naar uit om vanuit de basisbeweging nauw samen te werken met onze nieuwe verkozenen in de Groen!-fractie van het Vlaams Parlement."

Contact: inge jooris -