De Unie


13/02/2009
Kenniswerkers overboord bij F. van Lanschot Bankiers

Gedwongen ontslagen

Van Lanschot Bankiers heeft aan De Unie en andere bonden laten weten dat de mid-office activiteiten bij de bank worden gecentraliseerd. Hierdoor zullen honderden medewerkers hun werk verplaatst zien en staan tientallen banen op het spel. De verwachting bij Van Lanschot is dat dit zal leiden tot gedwongen ontslagen bij de oudste onafhankelijke bank van Nederland.

Zowel werkgever als vakorganisaties staan voor de opgave om de werkgelegenheid van deze kenniswerkers te waarborgen. Dit doet niet alleen recht aan de betrokken medewerkers maar ook aan de investeringen in kennis die medewerkers de afgelopen jaren hebben gedaan.

Sociaal Plan
De komende weken wordt overleg gevoerd om de verplaatsing van werk in goede banen te leiden en alle boventallige medewerkers op een intensieve wijze van werk naar werk te begeleiden. Dit zeker niet makkelijke doel rechtvaardigt een forse inzet van tijd en middelen van Van Lanschot. Hierop zal onze insteek primair geënt zijn. Duidelijke moge zijn dat er ook onderhandeld zal worden over een goed en adequaat vangnet voor die situaties waarin begeleiding niet in werk resulteert of begeleiding niet mogelijk is.