Gemeente Best

Onderzoek mogelijkheden Brede School en seniorenwoningen in Hoge Akker

13-02-2009

Gisteren hebbende gemeente, Woningcorporatie Domein en Stichting Primair Onderwijs Odulphus Best een convenant ondertekend. Zij laten een onderzoek verrichten naar het realiseren van een Brede School en seniorenwoningen in Hoge Akker.

Tijdens een bijeenkomst in november 2007 in het kader van Integrale wijkontwikkeling hebben bewoners van de wijk Hoge Akker hun zorgen en dromen aangegeven met betrekking tot hun wijk. De bewoners hebben tijdens de interactieve bijeenkomst zelf hun top drie bepaald uit de vele aangegeven dromen. Deze ziet er als volgt uit:


1. Er is behoefte aan een (centraal gelegen) ontmoetingsruimte in de wijk, waar jong en oud elkaar kunnen ontmoeten.


2. De school moet persé in de wijk blijven.


3. Ouderen in de wijk hebben behoefte aan (gelijkvloerse) seniorenwoningen. Dit bleek overigens ook uit een (onder de ouderen) gehouden enquête.

Onderzoek
Het schoolgebouw (dependance Bernardusschool) aan de Mgr. Zwijssenstraat voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Renovatie is dan ook aan de orde. Maar is renovatie de beste optie? Of is er op die plaats misschien behoefte aan een multifunctionele accommodatie (brede school)? Hierbij kunt u bijvoorbeeld denken aan een basisschool, uitgebreid met kinderdagverblijf (voor-, na- en buitenschoolse opvang), peuterspeelzaal en een buurthuisfunctie. Ook de behoefte aan en de haalbaarheid van levensloopbestendige woningen (seniorenwoningen) moet nader te worden bekeken.

Het college van B en W heeft besloten om in het eerste halfjaar van 2009 een extern onderzoek te laten verrichten naar deze punten. Als basis voor het onderzoek dient de input uit de dromensessies. Daarnaast wordt een klankbordgroep opgericht van belanghebbenden in de wijk. Op welke wijze hieraan invulling wordt gegeven is op dit moment nog niet bekend.

Samenwerkingsovereenkomst onderzoek
Niet alleen de gemeente heeft baat bij een zogenaamd locatieonderzoek. Ook woningcorporatie Domein en het schoolbestuur hebben er baat bij. Daarom hebben deze drie partijen besloten om dit samen op te pakken. Zij hebben een samenwerkingsovereenkomst opgesteld, waarin het doel van het onderzoek staat gedefinieerd. Ook is hierin geregeld dat elke partner 1/3 van de externe kosten voor zijn rekening neemt. De gemeentelijke bijdrage komt ten laste van de reserve maatschappelijke participatie en integrale wijkontwikkeling en zal maximaal EUR 15.000,00 bedragen.
Het is bedoeling dat de resultaten van het onderzoek uiterlijk 1 augustus 2009 bekend zijn.


---