Politie Haaglanden

Persberichten 13 februari

Haaglanden, 13-02-2009

Verdachten straatroof aangehouden
Den Haag Een 23-jarige Hagenaar liep vrijdagochtend 13 februari omstreeks 03.00 uur op de Noordwal. Toen hij bij de Koningin Emmakade kwam, werd hij door twee mannen voorbij gelopen. Een van hen had een vuurwapen in zijn hand en bedreigde de Hagenaar daarmee. Hierop gaf het slachtoffer zijn mobiele telefoon, enkele sieraden en geld aan zijn belagers. Die gingen er daarna vandoor. Met een mobiele telefoon van een voorbijganger waarschuwde het slachtoffer de politie en gaf hij een signalement van de daders door. Korte tijd later zagen agenten in de Wagenstraat twee Amsterdammers (24 en 29 jaar oud) lopen die voldeden aan het doorgegeven signalement. De twee werden aangehouden en ingesloten.

Mobiele beller botst op vrachtwagen
Den Haag Doordat hij al autorijdend mobiel aan het bellen was, zag een 31-jarige Haagse automobilist donderdagmiddag 12 februari een stilstaande vrachtwagen op de Stille Veerkade over het hoofd en botste er tegenaan. Door de klap raakte de Hagenaar gewond en moest hij door de brandweer uit zijn auto worden bevrijd. Hij werd met onbekend letsel naar het Westeinde ziekenhuis vervoerd.

Hardleers, rijbewijs kwijt
Den Haag Twee automobilisten uit Den Haag en Zoetermeer zijn vrijdagochtend 13 februari vroeg in de ochtend hun rijbewijs kwijtgeraakt, omdat ze alle twee voor respectievelijk de zesde en vierde keer werden betrapt op het rijden onder invloed. De 57-jarige automobilist uit Zoetermeer reed op de Zoutmanstraat uit een parkeervak en zag daarbij een tram over het hoofd. Na de aanrijding spraken agenten hem aan en constateerden dat hij onder invloed was. Hij werd aangehouden en blies 300 ugl. Aan het bureau bleek dat hij voor de vierde keer in vijf jaar tijd was aangehouden voor het rijden onder invloed. Een 39-jarige Haagse automobilist werd op het Hannemanplantsoen gecontroleerd nadat hij opvallend rijgedrag had vertoond, snel optrekken en met hoge snelheid achteruit rijden. Tijdens de controle bleek dat hij onder invloed van alcohol was. Hij werd aangehouden en blies 510 ugl. Het was de zesde keer in vijf jaar tijd dat hij was aangehouden voor het rijden onder invloed.

Vrouw botst tegen geparkeerde auto
Den Haag Een 32-jarige vrouw botste donderdag 12 februari om 13.45 uur met haar auto tegen een geparkeerde auto op de Melis Stokelaan, waardoor dit voertuig een tiental meters naar voren schoof en vervolgens weer tegen een boom tot stilstand kwam. De oorzaak van de botsing ligt vermoedelijk in het feit dat de vrouw met haar navigatiesysteem bezig was en hierdoor de macht over het stuur verloor. De vrouw kwam met de schrik vrij. Het voertuig is weggesleept.

Babbeltruc
Den Haag Een echtpaar van 77 en 78 jaar oud was donderdag 12 februari om 19.15 uur het slachtoffer van een babbeltruc. Twee meisjes belden aan bij hun woning aan de De Gaarde en deden zich voor als medewerkers van een thuiszorginstantie. Eenmaal binnen in de woning spraken ze op het echtpaar in. Na enige tijd verlieten zij de woning en miste het echtpaar de bankpassen. Later op de avond is het echtpaar nog enkele malen gebeld waarbij het gesprek elke keer in de richting van de pincode werd gestuurd. Hierbij gaven de bellers zich uit voor medewerkers van een bank en medewerkers van de politie. Het echtpaar trapte daar niet in en gaf hun pincode niet af. De politie stelt een onderzoek in.

Uit de bocht
Den Haag Een auto vloog vrijdag 13 februari om 05.44 uur uit de bocht op het Hildebrandplein, raakte hierbij een trottoirband, draaide om de as, raakte met de achterzijde een lichtmast en kwam op de weghelft voor het tegenovergestelde verkeer tot stilstand. Een 23-jarige vrouw, vermoedelijk bestuursters van het voertuig kwam met de schrik vrij. De GGD vervoerde een 23-jarige mannelijke passagier en een nog onbekende derde persoon met onbekend letsel naar het ziekenhuis. De politie stelt een onderzoek in naar de oorzaak van het ongeval.

Net op tijd
Den Haag Bij de politie kwam op vrijdag 13 februari om 02.30 uur de melding binnen dat er jongens over de schutting klommen, bij een bakker in de Middelburgsestraat. Toen de agenten ter plaatse kwamen, zagen zij net een auto wegrijden. De politie kon dit voorkomen en hield de drie inzittenden aan. Agenten ontdekten vervolgens dat er bij de bakker een deur was ingetrapt. In het voertuig van de verdachten vond de politie divers gereedschap en meerdere mobiele telefoons die vermoedelijk van diefstal afkomstig waren. Agenten namen de drie Hagenaars (19-27 jaar) mee naar het politiebureau voor verder verhoor. De politie stelt een onderzoek in.

Aanrijding met letsel
Den Haag Een 64-jarige Voorburgse raakte donderdag 12 februari om 10.35 uur gewond bij een aanrijding met een personenauto. De vrouw reed op haar fiets over de Prins Bernhardlaan tegen de richting in wat toegestaan is voor fietsers. Een 72-jarige Voorburger kwam vanuit de Alberdinck Thijmkade de Prins Bernhardlaan op rijden en verleende hierbij geen voorrang aan de Voorburgse. De man zag vervolgens de fietsster te laat en kon een aanrijding niet voorkomen. De vrouw viel en brak haar linkeronderbeen. Ambulancepersoneel vervoerde haar naar het ziekenhuis.

Hennepkwekerijen ontmanteld
Haaglanden De politie ontmantelde donderdag 12 februari verschillende hennepkwekerijen in de regio.
In drie woningen in de Verheeskade troffen agenten meerdere hennepkwekerijen aan. In totaal nam de politie 1020 planten voor vernietiging in beslag. Ook vonden zij een reeds geoogste kwekerij in één van de woningen. Eneco constateerde dat er illegaal stroom werd afgetapt. Agenten hielden twee verdachten aan. De politie heeft de zaak nog in onderzoek. In een woning in de Alberdingk Thijmstraat trof de politie ook een hennepkwekerij met 109 planten aan. Agenten hielden een 21-jarige Hagenaar aan als verdachte. De planten en apparatuur zijn voor vernietiging in beslaggenomen. De politie heeft de zaak nog in onderzoek. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van illegale kwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Voorburger fietst op snelweg
Voorburg Een 40-jarige Voorburger wilde kennelijk het lot tarten door op vrijdag 13 februari met zijn fiets over de Rijksweg A12 te gaan rijden. De man had een flinke hoeveelheid alcohol gedronken en werd kort na middernacht door een beveiligingsmedewerker op de snelweg aangetroffen. Hij wist de Voorburger op de vluchtstrook te laten stoppen. De Voorburgse fietser had inmiddels een afstand van minimaal drie km afgelegd. Politieagenten hielden de man aan en namen hem op het politiebureau een blaastest af. De uitslag was 625 ugl. Dat de Voorburger het er niet helemaal zonder kleerscheuren vanaf zal brengen zal hem over enige tijd duidelijk worden, wanneer de rechter uitspraak doet aan de hand van het door de politie opgemaakte proces-verbaal.

Te hard over het Wilsveen
Leidschendam De politie heeft op donderdag 12 februari tussen 16.00 en 17.00 uur 8 automobilisten bekeurd, omdat zij met een te hoge snelheid over het Wilsveen reden. De maximum snelheid op die weg bedraagt 60 km per uur. De hoogst gemeten snelheid bedroeg 83 km per uur. De politie voert, naar aanleiding van klachten van bewoners, regelmatig snelheidscontroles uit op het Wilsveen.

Vrijdag de 13e
Wassenaar Vrijdag de dertiende begon voor twee automobilisten uit Wassenaar helemaal verkeerd. De politie hield vrijdagochtend 13 februari kort na middernacht een 38-jarige automobilist uit Amsterdam aan. De man reed over de Zijdeweg en moest van agenten een blaastest afleggen. Dat liep voor de man niet zo goed af. Hij werd aangehouden en moest mee naar het bureau. Op het bureau blies de man 275 ugl. De politie maakte tegen de man proces-verbaal op. Ook een 48-jarige automobilist uit Ouderkerk aan de Amstel liep tegen de lamp. De man reed om 02.40 uur over de Rijksweg A44 en moest ook een blaastest ondergaan. Hij blies 950 ugl en moest dan ook zijn rijbewijs inleveren. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (= 0,5 promille). Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (= 0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Oudere man slachtoffer insluipers
Rijswijk Een 92-jarige bewoner van een woning aan de Mauvelaan kreeg donderdag 12 februari om 14.00 uur onverwacht bezoek. Twee personen belden bij de man aan De man deed niets vermoedend open waarna het duo de woning inliep en direct in allerlei kastjes ging kijken. Inmiddels waren er nog twee personen bijgekomen waaronder een vrouw. Kort hierna verlieten de mensen de woning. De 92-jarige liep ze achterna en zag met zijn toevallig aankomende buurman, dat zij wegreden in een auto, merk Daewoo, kleur blauw en voorzien van het kenteken NX-HL-17. Uit politieonderzoek bleek dat de auto vermoedelijk was gestolen in de omgeving van Rosmalen. De politie onderzoekt de zaak.

Verdachten woninginbraak in de cel
Westland/Kwintsheul De politie kon donderdagochtend 12 februari om 09.00 uur twee verdachten van een woninginbraak aanhouden. De twee mannen (18 en 19 jaar) verschaften zich de toegang tot een woning aan de Lindehove. De 40-jarige bewoonster betrapte de twee mannen, waarna het duo er vandoor ging. Een toevallig passerende politieman die een vrije dag had zag het stel rennen over de Pastoor Vinckesteijnstraat in de richting van het Slimpad. Met meerdere politie-eenheden werd de zoekactie voortgezet. Dat leidde tot de aanhouding van de twee mannen (afkomstig uit Wateringen en Kwintsheul) nabij de Mariendijk. De politie stelt een onderzoek in naar de rol van het tweetal.

Omstander redt vrouw uit auto
Pijnacker Een 35-jarige vrouw uit Hazerswoude-Dorp raakte donderdag 12 februari omstreeks 09.46 uur met haar auto te water op de Overgauwseweg. De auto kwam op z'n kop in het water terecht en dreigde langzaam weg te zakken in de modderlaag op de bodem van de sloot. De vrouw werd door een 40-jarige man uit Berkel uit haar auto gered en bij een buurtbewoner onder de warme douche gezet om weer op te warmen. De vrouw werd door de GGD onderzocht maar hield aan het voorval geen letsel over. De alerte man werd door politie en brandweer bedankt voor zijn kordate optreden.

Dronken bestuurder wil niet naar huis
Delft - Tijdens een verkeerscontrole op de Troelstralaan werd donderdag 12 februari een 25-jarige Voorburger aangehouden voor rijden onder invloed. Agenten controleerden de man omstreeks 23.40 uur. Er bleek van alles mis: zijn rijbewijs was voor zes maanden geschorst, de APK van zijn auto was verlopen en hij blies 660 ugl. Hij kreeg voor al deze feiten een proces-verbaal en zijn auto werd in beslag genomen. Toen de man na enkele uren het bureau weer mocht verlaten, weigerde hij dit. Uiteindelijk werd hij, zich hevig verzettend, door enkele agenten buiten de poort van het bureau gezet.

Vrouw aangehouden voor huiselijk geweld
Nootdorp - Een 37-jarige Nootdorpse werd donderdag 12 februari aangehouden nadat zij haar 44-jarige partner mishandeld had. Agenten kwamen ter plaatse en hielden de vrouw aan. De man deed aangifte tegen zijn partner.
De politie treedt bij dergelijke incidenten volgens een vast protocol op. Slachtoffers kunnen een beroep doen op maatschappelijk werk, terwijl tegen de daders proces-verbaal wordt opgemaakt, waarna ze worden verwezen naar De Waag. Huiselijk geweld blijft echter nog te vaak achter gesloten deuren. De campagne Nu is het genoeg van het Steunpunt Huiselijk geweld (www.steunpunthuiselijkgeweld.nl) is erop gericht dat slachtoffers (sneller) hulp zoeken, zodat het geweld een halt kan worden toegeroepen.

Agressieve winkeldief in de boeien
Zoetermeer - Een 44-jarige Zoetermeerse winkeldief gedroeg zich donderdag 12 februari zo agressief tegen winkelpersoneel en politieagenten dat de agenten de man uiteindelijk handboeien om moesten doen. De man was door winkelpersoneel betrapt op diefstal en in afwachting van de komst van de politie achterin de winkel in een kamer geplaatst. Toen de agenten ter plaatse kwamen, weigerde de man te kalmeren en deden de agenten hem handboeien om. De man verzette zich zo hevig dat hij, samen met de agenten, ten val kwam. Tijdens de rit naar het politiebureau bedreigde hij één van de agenten met de dood. De agent deed hiervan aangifte. Hij werd ingesloten op het politiebureau en kreeg een proces-verbaal.

Snelheidsovertreders op de bon
Zoetermeer - Bij een snelheidscontrole op de Australiëweg controleerde Politie Haaglanden donderdag 12 februari tussen 09.00 uur en 16.00 uur in totaal 3090 voertuigen op hun snelheid. Zeventig bestuurders krijgen een proces-verbaal voor het overschrijden van de maximum toegestane snelheid thuisgestuurd. De hoogst gemeten snelheid was 100 km/uur waar 50 km/uur is toegestaan.

Babbeltruc
Zoetermeer - Een 80-jarige Zoetermeerder en zijn vrouw werden op donderdag 12 februari in hun woning aan de Perkstraat het slachtoffer van een babbeltruc. Omstreeks 13.00 uur belde drie Zuid-Europees uitziende vrouwen aan bij de woning van het echtpaar en verklaarden dat zij in dezelfde straat een huis hadden gekocht. Omdat de vrouwen iets wilden weten over de wateraansluiting, liet de man des huizes het drietal binnen. De man liet één van de vrouwen een kamer zien terwijl zijn echtgenote met de twee andere vrouwen een kijkje in de keuken nam. Vermoedelijk is door de vrouwen nog een vierder persoon de woning ingelaten. Toen de drie dames ruim twintig minuten later de woning weer verlieten, ontdekte het echtpaar dat in hun woonkamer en in de slaapkamer een aantal lades en kasten waren doorzocht. 'De drie vrouwen hadden allen een Zuid-Europees uiterlijk en waren ongeveer 20 jaar oud. De vrouwen hadden donkerblond/bruin haar tot op de schouders en waren gekleed in donkere kleding. Ze spraken met een Zuid-Europees accent. Heeft u deze vrouwen donderdag gezien in de omgeving van de Perstraat of hebben zij wellicht ook bij u aangebeld? Neemt u dan contact op met de recherche van Bureau Zoetermeer.

Waarschuwing van de politie
De politie waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit 'hen niet zal overkomen'. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.