Tentoonstelling Carnavalsdagen Het Markiezenhof 1 febr t/m 29 mrt '09

13/02/2009 10:32

Het Markiezenhof

Vier carnavalsdagen in februari. Uitgedost in boerenkielen, Jeroen Bosch-achtige hoofddeksels en andere opvallende verkleding, met die ene rode doek om de hals, zoekt jong en oud elkaar op in het café, op straat en tijdens de optocht.

Fotograaf Paul van der Stap (Roosendaal 1967) heeft tussen 1995 en 2008 een omvangrijke fotodocumentaire gemaakt over het belangrijkste feest van het jaar.

Op 1 februari 2009 is de tentoonstelling officieel geopend door Prins Carnaval van Bergen op Zoom, Nillis III.

West-Brabants carnaval

De foto's zijn tussen 1998 en 2007 genomen in West Brabant: Bergen op Zoom, De Kladde, Lepelstraat, Halsteren, Achtmaal, Schijf, Roosendaal, Wouwse Plantage, Baarle-Nassau, Stampersgat, Klundert, Fijnaart, Steenbergen, Putte en Essen(B). Dit materiaal wordt aangevuld met enkele foto's uit Aalst (B), bekend om de travestiete Voil Jeanettenstoet.

Anton van Duinkerken

Het carnaval is verleiding, bezetenheid en passie. 'Mij had een woeste vervoering te pakken,' schreef Anton van Duinkerken in 1928. De spanning waarmee de carnavalsvierders zich voorbereiden op het grote gebeuren, is voelbaar aan de beelden van Van der Stap.

Verrassende hoogtepunten

Net zo voelbaar is de roes van vijf volle etmalen feesten. En wat de optochten en de rituele hoogtepunten daaromheen betreft, steeds zoekt de fotograaf naar verrassende invalshoeken, de opwinding van die ene act, de pret van de nar die al voor het tiende jaar meeloopt, het gesleep met de grote wagens, de eenzame toeschouwer aan de rand van het bevroren veld.

Vanaf 1 februari tot en met 29 maart 2009 wordt een groot deel van deze foto's tentoongesteld in Het Markiezenhof. De tentoonstelling is te bezichtigen van dinsdag t/m zondag van 11 tot 17 uur. Vanwege de gedeeltelijke toegankelijkheid van Het Markiezenhof gedurende de verbouwing is de entree tot 1 maart a.s. slechts 3,50.

De bijbehorende catalogus is te koop aan de receptie van Het Markiezenhof of via markiezenhof@bergenopzoom.nl en kost 24,95.





http://www.markiezenhof.nl