Ingezonden persbericht


Persbericht

Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland

Minister Bert Koenders over wereldvoedselcrisis:

'We zitten nog in het oog van de orkaan'

Een op de zes wereldbewoners lijdt aan ondervoeding of honger. De voedselprijzen zijn lang niet overal sterk gedaald, in verschillende landen zitten ze nog dicht tegen de topprijzen van 2008. ,,Het vraagstuk van de voedselvoorziening mag niet van de internationale agenda verdwijnen. We zitten nog in het oog van de orkaan." Dit onder meer zei minister Bert Koenders (Ontwikkelings-samenwerking) donderdagmiddag 12 februari in Arnhem, waar het gerenoveerde kantoor van Agriterra werd geopend.

Boeren in arme landen dienen een sterkere positie te krijgen om een toekomstige voedselcrisis af te wenden en tegelijkertijd de voortdurende honger en ondervoeding te lijf te gaan. De minister herinnerde aan de voedselrellen vorig jaar in onder meer Haïti, Senegal en India en benadrukte dat de internationale gemeenschap niet lijdzaam mag toekijken. Veel ontwikkelingslanden hebben geen sterke landbouw. Dat is ook de reden dat hij en zijn collega-minister Verburg (LNV) de landbouw weer centraal stellen in het Nederlandse beleid voor ontwikkelingssamenwerking.

Voorzitter Albert Jan Maat van Agriterra (tevens voorzitter LTO Nederland) benadrukte dat boeren een belangrijk aandeel in de oplossing kunnen hebben als ze zich verenigen in organisaties en meer grip krijgen op de regionale afzet van hun producten. Een essentiële stap is investeren in verwerking en afzet. Agriterra maakt zich sterk voor de vorming en ondersteuning van landbouworganisaties in ontwikkelingslanden. Enkele honderden Nederlandse boeren en tuinders zijn hierbij door uitwisselingsprogramma actief bij betrokken.

Volgens Maat erkennen belangrijke internationale organisaties, zoals de Wereldbank en het IMF, dat de positie van de meeste arme landen niet wezenlijk is verbeterd. Dat komt vooral omdat de landbouw in die landen tientallen jaren is verwaarloosd. Investeren in voedselzekerheid betekent in de praktijk eerst meer investeren in de agrarische sector in die landen en andere verwante bedrijvigheid op het platteland. Wel dienen de betrokken regeringen zelf de voorwaarden te scheppen om een impuls te geven aan de verdere ontwikkeling van de agrarische sector. Maat noemde het van groot belang dat de boeren zich wereldwijd organiseren om hervormingen in het handelsbeleid af te dwingen.

Bij de heropening van het Agriterra-kantoor werden tevens de prijzen uitgereikt van een fotowedstrijd met als thema 'Landbouw in ontwikkeling wereldwijd'. Hieraan deden bijna 160 fotografen mee met ruim 250 inzendingen. Zowel de eerste prijs als de juryprijs werden gewonnen door Debby Gosselink uit Arnhem.

Datum : 13 februari 2009
Nummer : P2819