Gemeente Wassenaar

Voorkom inbraak, wees alert

Veel inbraken te voorkomen door goede beveiliging

Gelegenheid maakt de dief is helaas maar al te waar. Recentelijk werden in Wassenaar een aantal diefstallen vanuit woningen gepleegd waarbij de dief zichzelf eenvoudig de toegang tot de woning kon verschaffen. Door alert te zijn op de manier waarop u uw woning afsluit en/of achterlaat, kunt u de kans op een inbraak verkleinen.

Begin februari vergat één bewoner de voordeur dicht te trekken en verlieten twee bewoners hun huis zonder de deur op slot te draaien. Met als gevolg dat de dief zó de woning binnen kon wandelen en in het tweede geval zonder braakschade de deur kon openen.

In de laatste maanden van 2008 is gebleken dat een goede beveiliging de gelegenheidsdieven buiten de deur kan houden. Ruim 35% van de inbraken bleef bij een poging: men kwam het huis niet binnen omdat het te lang duurde om binnen te komen. Vaak bleek dat er vervolgens een paar huizen verder (waar de beveiliging één of meerdere zwakke schakels bevatte) wèl werd ingebroken, vermoedelijk omdat de beveiliging daar niet op orde was.

Tips
Welke (eenvoudige) maatregelen kunt u zelf nemen om uw woning beter te beveiligen?
Draai de deuren altijd op het nachtslot als u weggaat, ook al is het maar voor even;
Draai ook alle deuren op slot wanneer u gaat slapen; Sluit alle ramen, ook het kleine toiletraam;
Zorg voor goed hang- en sluitwerk. Denk hierbij aan raamhendels die met een sleuteltje afsluitbaar zijn. Dit voorkomt de kans op een inbraak door middel van gaatjesboren;
Monteer een zogeheten anti-inbraakstrip op uw buitendeuren, dit verkleint de kans dat inbrekers met een breekwerktuig uw deuren forceren;
Vestig geen onnodige aandacht op waardevolle spullen door deze op een van buitenaf zichtbare plaats neer te zetten.
Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW)
Als u uw woning goed wilt beveiligen, is het verstandig om gebruik te maken van sloten die zijn voorzien van het politiekeurmerk. Voor een advies op maat voor de beveiliging van uw woning kunt u terecht bij zogenaamde PKVW-erkende bedrijven, die tevens de geadviseerde maatregelen voor u kunnen uitvoeren. PKVW-erkende bedrijven voldoen aan landelijke eisen van vakmanschap, betrouwbaarheid en kwaliteit. U kunt ze vinden op www.politiekeurmerk.nl.
Registreer uw waardevolle spullen
Bent u onverhoopt toch het slachtoffer van een inbraak, dan is het belangrijk dat u weet wat u in huis hebt. Registreer daarom op voorhand de serienummers van kostbare apparatuur, zoals stereo-installaties, foto- en videocameras en dergelijke en maak duidelijke fotos van antiek, kunststukken en sieraden. Mochten er dan ooit gestolen goederen worden teruggevonden, dan vergemakkelijkt dit de zoektocht naar de rechtmatige eigenaar.

1-1-2, daar pak je daders mee
In geval van inbraak doet de politie er alles aan om de daders te pakken en daarmee die inbraken op te lossen. U kunt ons daarbij helpen door in ieder geval altijd aangifte te doen van (poging tot) inbraak in uw woning. Zo weet de politie in welke straten en op welke tijdstippen het dievengilde actief is. Daarnaast is het belangrijk ons te informeren over verdachte personen en voertuigen. We kunnen onze opsporingsinspanningen daar dan op richten. Ziet u iets verdachts, belt u dan telefoonnummer 112. Heeft het geen spoed of wilt u iets vragen dan is het politiebureau in Wassenaar bereikbaar via telefoonnummer 0900-8844.
Gemeente Wassenaar
Johan de Wittstraat 45
Postbus 499
2240 AL Wassenaar

T: 070-5122222
E: gemeente@wassenaar.nl