Gemeente Hoorn

Leefbaarheid in Hoorn redelijk goed gewaardeerd

De inwoners van Hoorn beoordelen de leefbaarheid in hun buurt gemiddeld als redelijk goed. Dit blijkt uit de resultaten van de Leefbaarheidsmonitor 2008. Net als in 2006 waarderen ze de leefbaarheid in hun buurt gemiddeld met een 7,1. Elke twee jaar houdt de gemeente in samenwerking met IntermarisHoeksteen het zogenaamde leefbaarheidsmonitoronderzoek. Ruim 5.200 huishoudens in Hoorn ontvangen een schriftelijke vragenlijst waarin gevraagd wordt naar hun mening over de leefbaarheid in hun buurt. Hierbij gaat het onder andere om woningen en woonomgeving, groen- en speelvoorzieningen, scholen, winkels en andere voorzieningen, samenleven van allochtonen en autochtonen, betrokkenheid bij de buurt, vervuiling, overlast van activiteiten, criminaliteit, veiligheidsgevoel en verkeersoverlast. Zo ontstaat een beeld over de mate waarin wijkbewoners hun leef- en woonomgeving waarderen. Deze ervaringen gebruikt de gemeente onder andere als inbreng voor de wijkplannen, die zich richten op het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de wijken.

Resultaten peiling 2008
Het totaaloordeel over de leefbaarheid wordt in Hoorn gemiddeld met een 7,1 beoordeeld. Dit is hetzelfde cijfer als bij de meting in 2006. Per buurt zijn er ook geen wezenlijke veranderingen in vergelijking met de cijfers van 2006. De buurten Nieuwe Steen (7,9) Blokker (7,7) Zwaag (7,5) het Venenlaankwartier (7,4) en een deel van Risdam- Noord (7,4) scoren het hoogst op het totaaloordeel. De bewoners van de Kersenboogerd (centrumgebied rond station) (6,0) en Grote Waal Noord (6,1) geven een lagere, maar wel een voldoende beoordeling aan hun buurt. De nieuwe wijk Bangert en Oosterpolder is voor het eerst meegenomen in het onderzoek. De bewoners geven gemiddeld een 7,1 voor de leefbaarheid in hun wijk.

Ook de beoordeling van de afzonderlijke leefbaarheidsaspecten laat zien dat de inwoners van Hoorn grotendeels gelijke beoordelingen als in 2006 gegeven hebben. Er zijn slechts twee wezenlijke veranderingen ten opzichte van de vorige meting, beide in Grote Waal Noord. Daar is het cijfer voor de algemene voorzieningen verbeterd van een 6,7 naar een 7,6. De overlast van activiteiten in Grote Waal Noord wordt lager gewaardeerd dan in 2006. Het cijfer ging van een 7,6 naar een 6,1.

Meer informatie
RIGO Research en Advies heeft de gegevens van de peiling verwerkt en gerapporteerd. Het rapport Leefbaarheid in Hoorn, Lemon meting 2008 is beschikbaar via de website www.lemoninternet.nl (kies bij gemeenten Hoorn)
Laatste wijziging van deze pagina: 13 februari 2009