Gemeente Breda

Visies Breda op weg naar 2020: één kijk, één stad

Klik hier voor vergroting.

visies.JPG

Meedoen en verbinden. Onder die noemer geven burgemeester en wethouders richting aan de maatschappelijke ontwikkeling van Breda tot 2020. Ook kiest het college een nieuwe koers op het gebied van de openbare ruimte. De visies zijn voor een belangrijk deel gestoeld op ideeën en verlangens van bewoners en organisaties uit de stad. De gemeente sprak hiervoor het afgelopen jaar met diverse sleutelfiguren en burgers.

De hoofdgedachte van de Maatschappelijke Visie 2020 en de Visie Openbare Ruimte sluit aan bij de Structuurvisie Breda 2020: op weg naar een stad waar het ook in de toekomst goed toeven is, een stad die compleet en duurzaam is en een stad die regionaal, provinciaal en Europees gericht is. De drie visies vormen samen één kijk op het Breda van morgen.

Meedoen en verbinden

Met Meedoen en verbinden als rode draad, staan in de Maatschappelijke Visie vier themas centraal: goed toeven, groeien in Breda, meedoen, en gezond en zorgzaam.

In Breda blijft het goed toeven omdat inwoners, organisaties en gemeente investeren in mensen en hun netwerken. Voor kinderen en jongeren wil Breda een uitdagende stad zijn, waar zij zich kunnen ontwikkelen en ontspannen. Hun wensen en verlangens klinken nadrukkelijk door in het toekomstbeeld van de stad.

In Breda is iedereen nodig en doet iedereen mee. De gemeente ondersteunt mensen in hun eigen creativiteit, initiatieven en ambities. Maar het is ook belangrijk dat meer mensen aan het werk gaan, er een goede aansluiting is van school naar werk en er voldoende geschoold personeel is. En om het vrijwilligerswerk aantrekkelijker te maken, biedt Breda nieuwe mogelijkheden en ondersteuning.

Het college voorziet de komende periode een grote vraag naar zorg. Daarom hecht het gemeentebestuur er aan dat inwoners van Breda, vrijwilligers, mantelzorgers en professionals samen werken aan een gezonde en zorgzame samenleving. Zorg moet goed bereikbaar en toegankelijk zijn. In Breda sta je er niet alleen voor. Er is ondersteuning voor wie dat nodig heeft.

Gedeeld, herkenbaar, duurzaam

De openbare ruimte is van iedere bewoner en bezoeker van Breda. Iedereen kan er gebruik van maken. Het college vindt dan ook dat we er trots op moeten zijn en er ook in de toekomst goed voor moeten zorgen. Na diverse gesprekken met belanghebbenden en inwoners uit de stad zet Breda in op de themas gedeelde ruimte, herkenbare ruimte en duurzame ruimte.

Voorgesteld wordt om in de toekomst de openbare ruimte in Breda niet langer te verdelen, maar zoveel mogelijk te delen. Met het delen van de openbare ruimte, zoals dat bijvoorbeeld gebeurt in het park Valkenberg of op het Van Coothplein, ontstaat meer contact tussen burgers en raken burgers meer op elkaar aangewezen. Breda gaat in de toekomst meer van deze gedeelde ruimten in de stad maken.

Ook moet de openbare ruimte in de stad, wijken of dorpen beter herkenbaar zijn. Breda gaat in de toekomst de karakters van de wijken en dorpen versterken. Een openbare ruimte die herkenbaar is, draagt bij aan het gevoel dat je jezelf thuisvoelt in de wijk waar je woont. Tot slot zet het college in op duurzaamheid. Het college wil onder andere gebruikte materialen zo veel mogelijk hergebruiken.

Het college heeft de visies aan de stad aangeboden zodat iedereen die dit wil er op kan reageren.

Alvorens de gemeenteraad zich definitief uitspreekt, vindt op 31 maart een stadsmanifestatie plaats; ook deze zal een podium zijn voor de reacties uit de stad.

Breda, 13 februari 2009

Concept Visie Openbare Ruimte; Gedeeld, Herkenbaar, Duurzaam Concept Maatschappelijke visie; Meedoen en Verbinden