Onderwijsbond CNV

13 februari 2009

Cao-conflict bij Onderwijs Service Groep Arnhem

Categorie: Onderwijs dienstverlening, Verenigingsnieuws Onderwijs dienstverlening, Onderwijs - Onderwijsdienstverlening

In het cao-overleg bij de Onderwijs Servicegroep is opnieuw geen overeenstemming bereikt over het financiële deel van de nieuwe cao, die op 1 februari 2009 had moeten ingaan. Het cao-conflict lijkt daarmee definitief. CNV Onderwijs en AbvaKabo/AOb hebben het overleg afgebroken. In openbare ledenbijeenkomsten zullen de werknemers over de stand van zaken worden geïnformeerd.

Tijdens het overleg op 12 februari kwam de werkgever met een nieuw bod, dat negatief afweek van eerdere standpunten van de werkgever. Zich verschuilend achter de onzekere gevolgen van de (krediet)crisis bood de werkgever nog maar een structurele loonsverhoging van 2 %, waar in december nog 2,5 % werd geboden. Naast een verhoging van de bijdrage in de ziektekosten en een verhoging van de eindejaarsuitkering met 0,3 % werd een eenmalige uitkering van 0,5 % geboden. Alle financiële maatregelen zouden overigens pas op 1 februari 2009 van kracht worden, waardoor het effect van de algemene salarisverhoging voor 2009 nog onder de 2 % zou uitkomen.

CNV Onderwijs heeft zich verbaasd over het negatieve scenario waarachter de werkgever zich verschuilt. In het overleg met de ondernemingsraad heeft de werkgever juist aangegeven dat het goed gaat met OSG, dat de crisis juist kansen biedt en dat OSG zal blijven groeien. Vanuit die visie hebben CNV Onderwijs en AbvaKabo/AOb in het overleg een ultieme poging gedaan alsnog een akkoord te bereiken. De werkgever was echter niet bereid de negatieve stelling te verlaten en de handreiking van de bonden te aanvaarden. Daarop bleef er voor de bonden niets anders over dan het overleg af te breken.

In overleg met de ondernemingsraad is besloten de georganiseerde en ongeorganiseerde collega's over de stand van zaken te informeren. Dat gebeurt in vier openbare ledenbijeenkomsten op:
* 23 februari OSG kantoor Assen

* 25 februari OSG kantoor Leiden

* 02 maart OSG kantoor Arnhem

* 04 maart OSG kantoor St. Oedenrode

De bijeenkomsten in St. Oedenrode en Leiden zullen worden verzorgd door CNV Onderwijs. In Arnhem en Assen zal de AbvaKabo/AOb als gastheer optreden. Alle bijeenkomsten beginnen om 16.00 uur en zullen ongeveer een uur duren.

---