Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Jongeren leren hoe de liefde werkt.....

Utrecht, 13 februari 2009. Hoe zorg je als je 12 of 15 jaar bent dat je verkering leuk is en blijft? Ook als je niet altijd dezelfde mening hebt en nog niet heel ver wilt gaan met zoenen? Eén op de vijf á zes meisjes heeft weleens tegen haar zin in seksuele handelingen verricht. Lager opgeleide meisjes overkomt dit vaker dan hoger opgeleide meisjes; lager opgeleide jongeren dwingen vaker dan hoger opgeleide jongeren. Met het project 'Stay in Love' denken VMBO-jongeren na over wat zij wel en niet leuk vinden in een verkering en wat ze kunnen doen als de verkering niet lekker loopt. Stay in love bestaat onder andere uit een lessenserie van 4 lessen en een website. Ook de ouders worden betrokken. In de periode februari tot en met juni gaan in Helmond, Utrecht en Kampen de pilots van start. In de week van de liefde is op 12 februari de aftrap in Kampen.

Hoe te reageren als je vriend(in) door het lint gaat bij een ruzie. Je mening durven te geven ook als je weet dat je vriend(in) daar anders over denkt. Gewoon blijven afspreken met anderen ook als je vriend(in) jaloers is. Het zijn voorbeelden van situaties die aan de orde komen in het lespakket Stay in Love voor VMBO-scholieren en de website www.stayinlove.nl. Jongeren van 12-15 jaar krijgen tips ('do's en dont's) hoe je verkering leuk houdt en kunnen op het forum anoniem met leeftijdgenoten 'praten' over wat je wel en niet wilt doen met je vriend(in) en hoe je je grenzen aan kunt geven. Door een relatietest in te vullen komen jongeren te weten hoe het met hun verkering gesteld is. Verder kunnen ze hun eigen relatietip plaatsen op de website en hun vriend(in) verrassen door een leuke sms te versturen.

Pilotfase: effectonderzoek
Van februari tot juni doen drie regio's ervaring op met het lespakket, dat speciaal aangepast is voor VMBO-scholieren. In deze periode wordt het lespakket en de website onderzocht. Uit ervaringen in 2006 met Stayinlove, bleek dat vooral lager opgeleide jongeren te maken krijgen met dwang of ongewenste seksuele handelingen in relaties. Ook allochtone jongeren - met name Marokkaanse, Surinaamse en Antilliaanse meisjes, zijn kwetsbaarder dan autochtone jongeren. Dat is de reden waarom het pakket is aangepast speciaal voor de doelgroep VMBO-jongeren. De onderzoeksfase loopt tot eind juni 2009. In het najaar worden de resultaten gepresenteerd tijdens een werkconferentie. Dan wordt ook bepaald hoe het project verder in Nederland wordt aangeboden.

Feiten en cijfers

- Ruim 1/3 van de jongeren (13-20 jaar) heeft tijdens relatie te maken gehad met psychisch geweld.
- Voorlichting over relaties is effectiever voordat jongeren hun eerste verkering hebben.
- Jongeren krijgen op steeds jongere leeftijd verkering; 7 van de 10 jongeren heeft op 12-14 jarige leeftijd al verkering (gehad).




Ingezonden persbericht