Gemeente Helmond


Sluiting pand wegens handel softdrugs

De burgemeester heeft op 12 februari een bijgebouw aan de Slegersstraat laten dichttimmeren omdat er cannabisproducten werden verkocht.

In Helmond wordt de handel van softdrugs slechts gedoogd in een coffeeshop aan de Wolfstraat en in een toekomstige tweede coffeeshop. Deze coffeeshops moeten aan strikte voorwaarden voldoen. Drugshandel is op alle andere plekken in de stad verboden. De gemeente Helmond past deze bestuursdwang toe naar aanleiding van een onderzoek en inval van de politie.

Inval politie

De politie heeft op 30 januari 2009 twaalf mensen aangehouden bij een woning aan de Slegersstraat. De politie viel een bijgebouw van de woning binnen omdat uit onderzoek was gebleken dat daar vermoedelijk werd gehandeld in softdrugs. Op het moment van de inval waren veertien personen aanwezig. In het bijgebouw werd een handelsvoorraad softdrugs aangetroffen (enkele tientallen gripzakjes wiet en voorgedraaide joints). Die voorraad is in beslag genomen. Bij tien personen werd een gebruikershoeveelheid softdrugs gevonden. Zij zijn aangehouden en door de politie na verhoor weer heen gezonden. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt en de drugs zijn in beslag genomen. De 44-jarige bewoner van de woning en een 43-jarige man uit Portugal werden door de politie aangehouden. Zij werden in verzekering gesteld voor verder onderzoek. Inmiddels zijn de twee voorgeleid aan de Rechter-Commissaris. Die heeft hen, op schorsende voorwaarden, weer in vrijheid gesteld.

Huis heeft lang verleden als drugspand

De burgemeester is in 2005 een bestuursrechtelijke handhavingsprocedure gestart tegen de verkoop van drugs vanuit het bijgebouw in de Slegersstraat. De burgemeester heeft de eigenaar toentertijd sluiting van het gebouw aangezegd wanneer na 15 juli 2005 wederom drugs in of vanuit het bijgebouw verkocht zouden worden. Het werd vervolgens stil rond het bijgebouw. Het onderzoek van de politie wijst nu uit dat de drugsverkoop vanuit het bijgebouw alweer enige tijd hervat was. Deze informatie van de politie geeft de burgemeester voldoende aanknopingspunten om over te gaan tot de sluiting van het bijgebouw voor de periode van 26 weken.