TenneT


Sterke groei export van elektriciteit in 2008

13-02-2009 In 2008 is de export van elektriciteit fors toegenomen, zo blijkt uit cijfers in de jaarlijkse Transportbalans van TenneT. In 2008 werd in totaal voor 9.455 gigawattuur (GWh) geëxporteerd, een stijging van 70 procent ten opzichte van 2007. De export van elektriciteit vond vooral plaats richting België. Nederland importeerde ruim 24.730 GWh, een hoeveelheid die vergelijkbaar is met andere jaren.

"De toenemende exportcijfers tonen aan dat de rol van Nederland in de Noordwest Europese energiemarkt steeds sterker en belangrijker wordt. Met de investeringen en netuitbreidingen die de komende jaren worden gedaan, kan Nederland uitgroeien tot de energy hub in Europa. Dat is zowel goed voor het ondernemingsklimaat in Nederland, alsook de leveringszekerheid", aldus CEO Mel Kroon van TenneT.

Nederland zal de komende jaren steeds minder afhankelijk van de import van elektriciteit worden, zo bleek al eerder uit een monitorrapport over leveringszekerheid. Dat komt onder meer door de lagere groei van het elektriciteitverbruik, de toename van decentraal vermogen (zoals in de glastuinbouw) en de verdere toename van grootschalig productievermogen (zoals nieuwe centrales). Door die ontwikkelingen kan Nederland een exportland worden van elektriciteit. Deze omslag kan al in 2009 plaatsvinden, wanneer een paar grote centrales op het elektriciteitsnet worden aangesloten.

Meer interconnectie
TenneT heeft afgelopen jaren diverse acties ondernomen om de verbindingen met het buitenland te versterken en uit te breiden. Zo is in 2008 de NorNed-kabel in gebruik genomen, die een succesvolle start heeft gemaakt. Er wordt momenteel gewerkt aan nieuwe verbindingen naar Duitsland en Groot-Brittannië (BritNed). Verder is een verbinding naar Denemarken (Cobra-kabel) in studie. Verder zijn sinds eind 2006 de energiemarkten tussen Nederland, België en Frankrijk aan elkaar gekoppeld, waardoor het makkelijker is om elektriciteit te verhandelen. Die marktkoppeling zal komend jaar worden uitgebreid met Duitsland en Luxemburg. Tenslotte hebben er diverse aanpassingen plaatsgevonden aan diverse buitenlandverbindingen, waardoor het mogelijk is om effectiever stroom te verhandelen.

De toename van de export van elektriciteit en het aantal interconnecties betekent dat de leveringszekerheid van elektriciteit verder vergroot wordt en dat er voldoende concurrentie is op de Noord-Europese energiemarkt, waardoor er stabielere prijzen kunnen ontstaan.

Downloads

Transportbalans 2008 (pdf 696,51 Kb)