Gemeente Apeldoorn

PERSBERICHT

Apeldoorn, donderdag 12 februari 2009

Landelijke aftrap van Warme Truiendag 2009

Op vrijdagochtend 13 februari gaan om 10.30 alle leerlingen van basisschool Toermalijn in Uithoorn, samen met zangeres Sarah Fairfield, het Warme Truiendag lied instuderen en uitvoeren. De Toermalijn heeft de primeur van het liveoptreden gewonnen door de meest aansprekende actie te organiseren, van scholen samen met hun gemeente, rond de Warme Truiendag. Hierbij maken twaalf ijsberen die dag een rondgang langs scholen en gemeentehuizen in Amstelveen, Hoofddorp, Nieuw-Vennep, Aalsmeer en Uithoorn. Deze door de klimaatverandering bedreigde dieren gaan samen met de aanwezige kinderen en de wethouders op zoek naar de oplossing voor het klimaatprobleem. Twee beren doen dit op 13 februari bij de landelijke aftrap op De Toermalijn.

Het Klimaatlied is speciaal gemaakt voor de Warme Truiendag om stil te staan bij de eenvoudige mogelijkheden die er al liggen voor scholen, bedrijven, overheden en huishoudens om een bijdrage te leveren aan een beter klimaat en de voldoening die dit geeft om het samen te doen. Volgens de laatste schattingen maken twee miljoen Nederlanders vrijdag 13 februari hun statement voor een beter klimaat door mee te doen aan Warme Truiendag 2009. In het hele land worden die dag activiteiten georganiseerd op scholen, bedrijven, overheden en thuis. Een kleine greep hieruit is te vinden op www.warmetruiendag.nl.

De barricades op
Deze massale actie sluit naadloos aan bij de oproep die Yvo de Boer, hoofd van het IPCC, het klimaatbureau van de Verenigde Naties, deze week nog deed. "Om echt wat te bereiken op de Klimaattop in Kopenhagen eind 2009 moeten de mensen weer de barricaden op. De tijd van praten is echt voorbij, de stappen die we gezet hebben zijn te klein." Deelnemers aan de Warme Truiendag zetten die eerste stap op 13 februari!

Slinger aan de economie
Nu de klimaatcrisis steeds duidelijker wordt en de internationale politiek wacht tot de weer volgende klimaattop, kunnen burgers die dag laten zien dat zij bereid zijn meer te doen dan alleen een spaarlamp indraaien en de verwarming 's nachts uitzetten. Op Warme Truiendag zetten daarom bedrijven, scholen en huishoudens massaal de verwarming één of twee graden lager en trekken een lekker warme trui aan en gaan met elkaar in gesprek over energiebesparing. De eerste stap om structureel energie te gaan besparen, zowel in gedrag als met technische maatregelen. Energiebesparing, isolatie en andere aanpassingen aan gebouwen worden algemeen gezien als die activiteiten die op korte termijn effect sorteren op de teruglopende werkgelegenheid in de bouw.

Meer besteedbaar inkomen
Ongeveer een derde van de Nederlandse woningen heeft een gasverbruik van meer dan 125 euro per maand. Daar kan met gemak 30 procent vanaf zonder comfort te verliezen. Hetzelfde geldt voor het gemiddelde stroomverbruik van ruim 60 euro per maand waar ook zeker 30 procent op bespaard kan worden, zo blijkt uit gegevens van Milieucentraal.

Nederlandse gezinnen zijn verantwoordelijk voor een derde van de Nederlandse uitstoot van CO2 en andere broeikasgassen. De verwarming één graad lager betekent 7% minder energieverbruik en dus 7% minder CO2-uitstoot. De twee miljoen deelnemers sparen circa twee miljoen euro. Een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar!

Kyoto
De Warme Truiendag is een initiatief van Het Klimaatverbond en wordt jaarlijks op of rond 16 februari gehouden; de dag waarop in 2005 de Kyoto-overeenkomst in werking trad.