Stichting Kinderpostzegels Nederland

nieuws

Uitwisseling tussen jongeren uit projecten van Kinderpostzegels Twaalf Nederlandse jongeren verbreden hun horizon in Senegal

Op vrijdag 13 februari vertrekken twaalf Nederlandse jongeren van twee jeugdzorginstellingen op initiatief van Kinderpostzegels voor twee weken naar Senegal. De jongeren krijgen daar de kans om te horen hoe leeftijdgenoten in een ontwikkelingsland hun toekomst zien en hoe Senegalese jongeren met hun problemen om gaan.

In Senegal ontmoeten de twaalf Nederlandse jongeren 25 Senegalese leeftijdgenoten, vaak voormalige straatkinderen en werkende jongeren. Twee weken lang trekken ze met elkaar op om aan het einde van de twee weken samen een dansvoorstelling te geven. Doel van de gehele uitwisseling is dat jongeren beleven hoe leeftijdsgenoten uit een andere cultuur met hun problemen omgaan en daarvan leren. Alle jongeren zijn afkomstig uit projecten die financiële steun kregen van Kinderpostzegels.

Jeugdzorginstellingen en optredens

De jongeren en hun vijf begeleiders hebben elkaar van tevoren al ontmoet. Muna, Stefan, Faitchel, Peter, Kim en Roxanne komen van jeugdzorginstelling De Rading uit Utrecht. Vanuit Cardea Jeugdzorg uit Leiden zijn Inge, Simone, Cassandra, Richie, Shalish en Shiesma afkomstig. Samen met hun Senegalese leeftijdgenoten bezoeken ze projecten die gefinancierd zijn door Kinderpostzegels. Daarnaast werken ze zes dagen lang aan een dans- en theatervoorstelling. Ze doen dit niet alleen. Er reizen zes master trainers van het Amsterdamse ish-instituut mee naar Senegal om de jongeren skills bij te brengen. Het woord ish staat voor het multidisciplinaire karakter van de voorstellingen, het multi-talent en ook de multi-culturele achtergrond van de performers. Ook ish ontving steun van Kinderpostzegels. Aan het eind van de uitwisseling laten de jongeren hun voorstelling zien aan de inwoners van Ziguinchor, de plaats in de Cassamance in het zuiden van Senegal waar zij tijdens hun verblijf vertoeven.

Belevenissen volgen

Op de speciale Hyves, senegalproject.hyves.nl, vertellen de jongeren dagelijks over hun ervaringen in de vorm van filmpjes, foto's en verhalen. Op deze site wordt ook wordt ook een weblog bijgehouden. Zondag 1 maart a.s. arriveren de jongeren en hun begeleiders weer in Nederland. Zij gaan dan verder aan de slag om hun in Senegal opgedane indrukken en ervaringen met andere Nederlandse jongeren te delen.