Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Bodemvervuiling beter berekend

10 februari 2009

Risicoberekening van het effect van PAKs op bodemdieren betrouwbaarder

Langdurige blootstelling van giftige polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs) op ongewervelde bodemdieren heeft grote, onvoorspelbare effecten op hun levenscyclus. Deze chronische effecten kunnen heel anders zijn dan de effecten bij korte blootstelling aan PAKs. Tests om de risico's van bodemvervuiling te berekenen, gebaseerd op de effecten van giftige stoffen op bodemdieren, zijn dus betrouwbaarder bij langdurige blootstelling. Dit blijkt uit onderzoek van STW-onderzoeker Miriam León Paumen. Zij promoveert op 13 februari aan de Universiteit van Amsterdam.

Om de risico's van bodemvervuiling te berekenen, wordt gekeken naar de invloed van polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs) op ongewervelde land- en waterbodemdieren. Dit gebeurt door middel van tests waarbij de organismen gedurende een korte tijd blootgesteld werden aan PAKs. Dat levert in zeventig procent van de gevallen goed voorspelbare remmingen in de ontwikkeling van die bodemdieren op. Miriam León Paumen toont nu aan dat de effecten bij lange blootstelling heel anders kunnen zijn. Door langduriger te meten wordt de risicoschatting veel betrouwbaarder.

Wormen, springstaartmuggen en dansmuggen

Miriam León Paumen keek naar de effecten van twee 'standaard' (gereguleerde) en vier 'nieuwe' (niet-gereguleerde) PAKs op één of meer generaties ongewervelde land- en waterbodemdieren. De dieren; twee wormensoorten, een springstaart- en een dansmuggensoort, bleken in zeventig procent van de gevallen goed voorspelbare remmingen te vertonen onder invloed van kunstmatige PAK-dosering. Langdurige blootstelling maakte echter ook duidelijk dat er vaak onvoorspelbare en grote effecten op de levenscyclus optreden. Bovendien liet een multi-generatie experiment zien dat de invloed van deze gifstoffen over een aantal generaties onvoorspelbaar is. De gebruikelijke concentratie-respons-relaties veranderden in een alles-of-niets-reactie met een duidelijke grenswaarde. Dit onderzoek laat zien dat men bij risicoberekeningen van bodemvervuiling niet uit kan gaan van graduele effecten.

Bodemsanering

PAKs komen veel in het milieu voor en zijn daarom door de Europese Unie als prioritaire gifstoffen geclassificeerd. Bij bodemsanering bepalen PAKs vaak de prioritering. De kritische concentraties worden bepaald met een risicoberekening, gebaseerd op de kortdurende effecten op bodemdieren. Deze methode is omstreden. Het onderzoek van Paumen maakt een verbeterde risicoberekening mogelijk. Het bedrijf Bioclear heeft de nieuw ontwikkelde technieken inmiddels toegepast op verontreinigde locaties.

Deelnemers

Andere deelnemers aan het project zijn het RIVM, het ministerie van VROM, de Waterdienst en Deltares, Arcadis en Bioclear. De aardolie-industrie (NAM en EXXONMobil) was betrokken bij het project vanwege het belang van PAKs in olie en verbrandingsproducten. ExxonMobil bood de promovendus een jaar voor het einde van haar promotieproject een functie als 'environmental adviser' aan op het Europese hoofdkantoor.

..............................

Meer informatie bij:

* Miriam León Paumen (Universiteit van Amsterdam)
* m.leonpaumen@uva.nl

* promotie: 13 februari 2009

* promotores: prof. dr. W. Admiraal en prof. dr. N.M. van Straalen

Een exemplaar van het proefschrift is op te vragen bij dr. M.H.S. Kraak: M.H.S.Kraak@uva.nl
laatst gewijzigd op 10 februari 2009

Bloedwormen. Credit: Miriam León Paumen

Bloedworm met en zonder pootjes. Credit: Miriam León Paumen

Testpotjes. Credit: Miriam León Paumen