Gemeente Dongen

Halleluja! Bijzondere beschermheiligen vanaf de 16e eeuw

Publicatiedatum: 9-2-2009

Vrijdag 13 februari aanstaande vindt in het Dongha museum de opening plaats van de nieuwe tentoonstelling 'Halleluja! Bijzondere beschermheiligen vanaf de 16e eeuw'.

Bijzondere beschermheiligen vanaf de 16e eeuw
Last van een verstopte neus? Uw sleutels kwijt? Loopt uw computer wel eens vast? Eeuwenoude, soms in een modern jasje gestoken, beschermheiligen worden op bijzondere wijze tentoongesteld. Aan de hand van een gouden boekje kunt u op bedevaartstocht in het Dongha museum.

Het zijn niet zomaar beschermheiligen! Het museum toont in deze tentoonstelling unieke en zeldzame objecten uit gerenommeerde musea. Ontdek waaraan deze heiligen herkenbaar zijn en lees hun intrigerende verhalen. Wist u dat er meer dan 25.000 heiligen zijn? Sommigen worden nog steeds aangeroepen. Op St. Christoffeldag kunnen autobezitters hun auto laten zegenen. Op St. Hubertusdag worden Hubkes gebakken en gezegend. Deze broodjes beschermen tegen hondsdolheid. In het museum ontdekt u hoe actueel deze heiligen nog zijn.

Broeders van Dongen van Onze Lieve Vrouw van Lourdes Een apart onderdeel van de tentoonstelling vormt De Broeders van Dongen. Deze kloosterorde vertrekt uit Dongen en heeft een grote rol gespeeld in het onderwijs en de ziekenzorg van Dongen.

Opening vrijdag 13 februari
Voorafgaande aan de opening van de tentoonstelling zal Paul Spapens, journalist, publicist en deskundige op het gebied van volksdevotie een lezing houden over beschermheiligen en volksdevotie. De lezing wordt gegeven in Centrum de Ontmoeting, Kerkstraat 52 N, Dongen (achter de Oude kerk), waarna de opening om 16.00 uur in het Dongha museum, Kerkstraat 33, zal plaatsvinden. Aansluitend is er dan gelegenheid de expositie te bezichtigen onder het genot van een Amandusdrankje.

Open voor publiek
Vanaf zaterdag 14 februari 13.00 uur zijn bezoekers van harte welkom om deze sfeervolle en interessante expositie te bezoeken.

Valentijnsdate Ter ere van Valentijnsdag op zaterdag 14 februari, kunnen bezoekers met hun Valentijn het museum bezoeken voor de speciale prijs van 1,- p.p. vanaf 13.00 uur.