"De Kunstenaar vertelt" met Bregtje van der Haak op 13-02 in de Unie

06/02/2009 16:39

Kosmopolis Rotterdam

Op 13 februari presenteert Kosmopolis Rotterdam in samenwerking met InterArt en RRKC 'De kunstenaar vertelt' waarin het oeuvre van Bregtje van der Haak centraal staat. Ze was de eerste Nederlandse vrouw die toestemming kreeg om in Saoedi-Arabië te filmen en maakte de monumentale documentaires 'Saoedische oplossingen' en 'Satellite Queens'.

Vanaf 18.30 uur presenteert Bregtje van der Haak samen met interviewer Radi Suudi verschillende fragmenten uit haar oeuvre. Hoogtepunt is de voorpremière van haar nieuwe film: Groep 8 over een gemengde openbare basisschool in de Amsterdamse wijk De Pijp. Op 2 maart wordt deze documentaire uitgezonden in Tegenlicht.

Bregtje van der Haak werkte onder andere als eindredacteur voor het kunstprogramma R.A.M. en maakte documentaires voor DNW en Tegenlicht. Haar DNW-uitzending 'Leven & Werken' (1999) over het moderne leven van tweeverdieners op het KNSM-eiland in Amsterdam werd bekroond met het Gouden Beeld. In 2006 werd ze uitgeroepen tot Mediavrouw van het Jaar. In 2006 werd ze uitgeroepen tot Mediavrouw van het Jaar.In 2006 en 2007 was Van der Haak samen met Frank Wiering hoofdredacteur a.i. van de VPRO. Ze was de eerste Nederlandse vrouw die toestemming kreeg om in Saoedi-Arabië te filmen hetgeen de monumentale documaintaires 'Saoedische oplossingen' en 'Satellite Queens' opleverde.

De kunstenaar vertelt is een concept van InterArt dat een lans breekt voor kunstenaars met de drive om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. In Amsterdam stond op 3 oktober het oeuvre van componist Merlijn Twaalfhoven centraal. Ook Jeanne van Heeswijk vertelde al over haar werkt tijdens de werkconferenties Nieuw Cultureel Burgerschap in Den Haag op 8 januari. Deze kunstenaars ontwikkelen stuk voor stuk niet alleen hun vak maar ook cultuur en maatschappij. Door de balans die ze vinden tussen vorm en inhoud belichamen zij het Nieuw Cultureel Burgerschap.

Nieuw Cultureel Burgerschap is een zoektocht naar de balans tussen individuele vrijheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid, met als doel de ontwikkeling van open, autonome burgers. Deze werkconferentie is nummer 4 van een serie werkconferenties in 4 grote steden over NCB. InterArt onderzoekt i.s.m. Kosmopolis Rotterdam steeds een nieuw domein in relatie tot het NCB. Van de werkconferenties zal verslag worden gedaan in een nieuwe handleiding voor de verwerkelijking van het Nieuw Cultureel Burgerschap in Nederland.

Datum: 13 februari 2009

Tijd: 18.30 - 21.30 uur

Locatie: De Unie in Rotterdam / Adres: Mauritsweg 35

Toegang: gratis





(http://)www.kosmopolisrotterdam.nl