Werkconferenties Nieuw Cultureel Burgerschap in de Unie, Rotterdam

06/02/2009 16:28

Kosmopolis Rotterdam

Op 13 en 14 februari organiseert InterArt in samenwerking met Kosmopolis Rotterdam een unieke serie werkconferenties over Nieuw Cultureel Burgerschap. Op deze dagen verandert de Unie in Rotterdam in een laboratorium voor onderwijsvernieuwing, dat aansluit op Rotterdamse actuele ontwikkelingen in kunst en cultuur in onderwijs. Nieuw Cultureel Burgerschap is een werkprogramma in Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam, waarin docenten, kunst- en cultuurmedewerkers, kunstenaars en jongeren inzoomen op zogenaamde burgerschapscompetenties, zoals leren omgaan met (culturele) verschillen.

Op vrijdag 13 februari staat de Rotterdamse praktijk centraal. Liesbeth Levy en Soheila Najand verkennen de relatie tussen (stads) burgerschap, Nieuw Cultureel Burgerschap en burgerschapscompetenties in het onderwijs. Hierna volgt een workshopprogramma. De eerste serie workshops bekijkt vanuit verschillende schoolvormen (VMBO, MBO en Brede school) hoe via kunst en cultuur burgerschapscompetenties worden ontwikkeld. De tweede serie laat praktische voorbeelden hiervan zien vanuit de nieuwe media, taal, beeldende vorming en muziek. Het avondprogramma bestaat uit de kunstenaar vertelt waarin het oeuvre van Bregtje van der Haak centraal staat. Zij geeft hierbij een sneak preview van haar nieuwe film, met als thema Burgerschap en Onderwijs.

Zaterdag 14 februari start met een lezing van Wilna Meijer over kind en cultuur. Vervolgens spreekt professor Geertje van der Werf (o.v.b.) over de ontwikkelingen in het Nederlandse en Europese onderwijs en gaat leerpsycholoog Bert van Oers in gesprek met de zaal. Ranti Tjan, Illias Elhadioui en andere onderzoeken de symbiose tussen kunst, cultuur en vorming, afgewisseld met prachtige solozang. De avond staat in het teken van het muzikale oeuvre van Raj Mohan, die in gesprek met Radi Suudi zijn werk presenteert.

Het volledige programma en aanmelden via: www.cultureelburgerschap.nl/werkconferenties.

Nieuw Cultureel Burgerschap is een zoektocht naar balans tussen individuele vrijheid en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Doel is om het Nieuw Cultureel Burgerschap te onderzoeken met cultuurspecialisten uit verschillende domeinen als kunst & cultuur, politiek, onderwijs, welzijn, wetenschap en media, maar ook met 'burgers'. Nieuw Cultureel Burgerschap is een initiatief en concept van InterArt i.s.m. Kosmopolis Rotterdam en RRKC.





(http://)www.cultureelburgerschap.nl