Technologie Stichting STW

Risicoâs van PAKs op bodemdieren beter berekend

dinsdag 3 februari 2009

Langdurige blootstelling van ongewervelde land- en waterbodemdieren aan polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAKs) levert onvoorspelbare en grote effecten op hun levenscyclus op. Dat blijkt uit onderzoek waarop STW-onderzoekster Miriam León Paumen op 13 februari 2009 bij de Universiteit van Amsterdam hoopt te promoveren. De invloed van PAKs op deze organismen wordt op dit moment gebruikt om de risicoâs van bodemvervuiling te berekenen. Die risicoberekening bepaalt bij welke concentratie bodemsanering nodig is. Bij de tests stelt men de organismen gedurende korte tijd bloot aan PAKs. Dat levert in 70% van de gevallen goed voorspelbare remmingen in de ontwikkeling van die bodemdieren op. Paumen toont nu aan dat chronische effecten heel anders kunnen zijn. Door langduriger te meten wordt de risicoschatting veel betrouwbaarder. Het bedrijf Bioclear heeft de in dit onderzoek gebruikte technieken inmiddels toegepast op verontreinigde locaties.

PAKs komen veel in het milieu voor en zijn daarom door de Europese Unie als prioritaire gifstoffen geclassificeerd. Bij bodemsanering bepalen PAKs vaak de prioritering. De kritische concentraties worden bepaald met een risicoberekening - gebaseerd op de effecten op bodemdieren, maar deze methode is omstreden. De effecten op bodemdieren werden tot dusver onderzocht in kortdurende testen, maar mogelijk zijn chronische effecten veel belangrijker. Miriam León Paumen keek daarom naar de effecten die twee âstandaardâ (gereguleerde) en vier ânieuweâ (niet-gereguleerde) PAKs over één of meer generaties hebben op ongewervelde land- en waterbodemdieren.

Deze dieren, twee wormensoorten, een springstaart- en een dansmuggensoort, bleken in 70% van de gevallen goed voorspelbare remmingen te vertonen onder invloed van kunstmatige PAK-dosering. Langdurige blootstelling maakte echter ook duidelijk dat er vaak onvoorspelbare en grote effecten op de levencyclus optreden. Daarnaast liet een multi-generatie experiment zien dat effecten van deze stoffen over een aantal generaties onvoorspelbaar zijn en dat de gebruikelijke concentratie-respons-relaties veranderden in een alles-of-niets-reactie met een duidelijke grenswaarde. Deze waarneming dwingt tot een nieuwe omgang met effectconcentraties die duidelijk anders is dan in de traditionele risicoberekening, die uitgaat van graduele effecten.

Het onderzoek van Paumen maakt een verbeterde risicoberekening mogelijk, die meteen ook in de praktijk is toegepast door het participerende Bioclear. Andere deelnemers aan het project zijn het RIVM, het ministerie van VROM, de Waterdienst en Deltares, Arcadis en Bioclear. De aardolie-industrie (NAM en EXXONMobil) was betrokken bij het project vanwege het belang van PAKs in olie en verbrandingsproducten. ExxonMobil bood de promovendus een jaar voor het einde van haar promotieproject een functie als âenvironmental adviserâ aan op het Europese hoofdkantoor. Met het project is tevens een solide basis gelegd voor verder wetenschappelijk onderzoek.

Promotie: Miriam León Paumen op vrijdag 13 februari 2009 om 12 uur in de Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam, M.LeonPaumen@uva.nl

Promotores: prof. dr. W. Admiraal & prof. dr. N.M. van Straalen

Een exemplaar van het proefschrift is op te vragen bij dr. M.H.S. Kraak: M.H.S.Kraak@uva.nl