Gemeente Vlaardingen


Warme truiendag: in de kou voor het milieu

30 januari 2009

Op vrijdag 13 februari is het weer 'Warme truiendag'. Dan wordt iedereen gevraagd de verwarming ietsje lager te zetten om zo het milieu te sparen. Met een warme trui aan, belooft dat toch een behaaglijk dagje te worden. Doet u mee?

De Warme truiendag is een landelijk initiatief van Het Klimaatverbond. De aanleiding is de ondertekening van de Kyoto-overeenkomst in februari 2005. In die overeenkomst hebben verschillende landen afgesproken de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Dat kan door internationale en nationale maatregelen, maar ook door gewoon thuis, op school of op het werk bewust om te gaan met energie. De gemeente geeft het goede voorbeeld door zelf de verwarmingen in de gemeentelijke kantoorgebouwen laag te zetten en nodigt organisaties en bewoners uit om zich bij het initiatief aan te sluiten.

Steenkoude scholen

De gemeente heeft alle basisscholen een uitnodiging gestuurd om mee te doen aan de Warme truiendag. De eerste aanmeldingen zijn binnen: Openbare basisschool de Singel draait de verwarming de hele dag ontzettend laag. Hoe de kinderen dan toch warm blijven? Door hun grote inzet tijdens een les over energiebesparing. En wie daarna nog koude oren heeft, kan zich 's middags warmen aan de optredens die de kinderen voor elkaar gaan geven. Ook op de Prins Willem Alexanderschool wordt het koud. De groepen 8 gaan daar een dagje 'wintersporten' in echt alpendecor! Op basisschool het Mozaïek is er op Warme truiendag een spannende wedstrijd: wie kan de meeste lagen over elkaar heen aantrekken in 1 minuut? Om zeker te weten dat het koud genoeg is tijdens deze activiteit zal een deel van de wedstrijd buiten op het plein plaatsvinden! Bij openbare daltonschool De Klinker zijn er lessen over het broeikaseffect en kunnen de kinderen een warme opkikker halen bij de 'Koek en zopie' en ook de Vlaardingse dagscholen Erasmus aan de Stationsstraat en de Huygensstraat maken een leuk en milieubewust programma voor hun leerlingen.

De gemeente hoopt natuurlijk dat veel Vlaardingse scholen deze goede voorbeelden volgen! Deelnemende scholen krijgen als opwarmertje van de gemeente een financiële bijdrage voor de georganiseerde activiteiten.

Gure gemeenteraadsvergadering

De avond voor de Warme truiendag, donderdag 12 februari, toont de Vlaardingse gemeenteraad zich solidair met de schoolkinderen door zelf in de kou te gaan zitten. Natuurlijk zullen ook hier de warme truien en sjaals niet ontbreken. Was u van plan om op 12 februari een bezoekje te brengen aan de publiekstribune van de gemeenteraad? Vergeet u zich er dan niet op te kleden!

Warme trui

Dit jaar is er nog een bijzondere actie in Vlaardingen. U kunt bij de gemeente geheel gratis het breipatroon van de Vlaardingse visserstrui opvragen. De Vlaardingse vissers uit vroeger tijden hadden een trui met verschillende motiefstrepen. De heerlijk warme Vlaardingse trui had een wat luguber bijkomend voordeel: als een onfortuinlijke visser verdronk en ergens op een strand aanspoelde, dan kon men aan de trui zien waar hij vandaan kwam. Zo kon hij makkelijker geïdentificeerd worden. Het Visserij- en Vlaardings museum zocht het breipatroon, met leuke achtergrondinformatie, voor u op. Het komt uit het boek 'Nederlandse visserstruien' door Henriëtte van der Klift-Tellegen van uitgeverij Cantecleer (een imprint van Tirion Uitgevers BV te Baarn, 1987). U kunt een kopie aanvragen bij klimaatbewust@vlaardingen.nl of telefonisch via (010) 248 4545. Natuurlijk krijgen we wel graag een foto van het eindresultaat toegestuurd! Hiervoor in ruil krijgt u dan een milieubesparingsset cadeau!

IJzige ideeën

Wie er op 13 februari ook energiezuinig warmpjes bij wil zitten, is van harte uitgenodigd om aan te sluiten bij de actie. Meedoen is eenvoudig: gewoon een warme trui aan trekken en de verwarmingsknop een tikkie terug! Maar u kunt natuurlijk ook een bijzondere activiteit verzinnen. Voor inspiratie kunt u een kijkje nemen op www.warmetruiendag.nl. Heeft u een leuke manier gevonden om thuis, op het werk of op uw vereniging invulling te geven aan warme truiendag? Als u uw (rechtenvrij te publiceren) foto's stuurt naar klimaatbewust@vlaardingen.nl met daarbij een korte omschrijving van uw activiteit, dan vindt de gemeente het leuk om de foto's van de beste ideeën te publiceren ter inspiratie voor anderen. Het zou immers mooi zijn als het elke dag een beetje Warme truiendag zou zijn?!