Technische Universiteit Delft

Kanker in beeld
door M&C

Promotie van dhr. B.J. Vermolen: "Nuclear Architecture: Image Processing and Analyses"

13 februari 2009 | 10:00 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. B.J. Vermolen | natuurkundig ingenieur, Nederland promotor 1 | Prof.dr. I.T. Young TNW
promotor 2 | Prof.dr. Y. Garini Bar-Ilan U., Israël

Nuclear Architecture: Image Processing and Analyses

Kanker is één van de bekendste groepen ziektes die zijn oorzaak vindt in afwijkingen in de chromosomen. Hoe en waarom deze afwijkingen ontstaan is één van de meest belangrijke vragen in de moderne moleculaire biologie. In de afgelopen twintig jaar is het duidelijk geworden dat regulatie van de genen in de celkern gecorreleerd is met de structuur van componenten, zoals telomeren, centromeren en chromosomen , in de celkern. Met nieuwe microscopen, betere camera's en nieuwe fluorescerende labels, is de vraag om alle beelden die gemaakt kunnen worden te kunnen analyseren gestegen.

Het doel van dit proefschrift is het ontwikkelen van beeldverwerkings- en analysemethoden voor drie dimensionale (3D) beelden gemaakt met fluorescentiemicroscopie. Verschillende microscopie technieken worden beschreven, evenals verschillende technieken om componenten in de celkern zichtbaar te maken (hoofdstuk 2). In hoofdstuk 3 worden verschillende deconvolutie methoden beschreven. Hoofdstuk 4 geeft twee methoden om de componten in de beelden te segmenteren. Na segmentatie kunnen we verschillenden analyses uitvoeren. In hoofdstuk 4 laten we zien, na lokalisatie, dat de telomeren van lymfocyten van muizen tijdens de G2 fase in de cel cyclus zich in een disk herdistribueren. In hoofdstuk 5 geven we een nieuwe methode om de relatieve lengte van telomeren te bepalen door de geïntegreerde intensiteit te meten in de 3D beelden. Gebruikmakend van deze informatie kunnen uitzonderlijk hoge signalen gekenmerkt worden als samenklonteringen van de telomeren. In hoofdstuk 6 worden de segmentatie en lokalisatie technieken gebruikt om de radiale herdistributies van componenten te meten in menselijke mesenchymale stam cellen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 29 januari 2009