Technische Universiteit Delft

Concert: Nieuwe devotie
door M&C

"Als iemand te lui is om te mediteren, dan moet hij maar zingen. Op die manier ontvlamt de geest vanzelf en dat komt het mediteren ten goede."

13 februari 2009 | 20:00 uur
plaats: de Waalse Kerk, Oude Delft 179-181, Delft

door Trajecti Voces

Guillaume de Machaut, kanunnik te Reims, had in 1360 iets nieuws bedacht: hij componeerde alle vaste delen van de mis rond één idee. Tussen de delen van deze soms spectaculair modern klinkende Messe de Nostre Dame heeft componist en mysticus Coen Vermeeren vijf Maria-motetten geschreven, op 12e-eeuwse teksten en melodieën van Hildegard von Bingen. In de 14e eeuw ontstond de religieuze tegenbeweging Devotio Moderna rond Geert Grote en het klooster Windesheim bij Deventer. In dit programma ook liederen uit deze kring, aangevuld met Nederlandstalige protestante psalmen van Cornelis Boscoop en Franse van Jan Pieterszoon Sweelinck.

Met harpen en bazuinen wordt de Heer geloofd en geprezen. Door de eeuwen heen is die muziek ook steeds meer op zichzelf gaan staan. Guillaume de Machaut was in 1360 een van de eersten die van zijn Mis een kunstwerk maakte. In 2008 kunt u katholieke en protestantse muziek naast elkaar horen, achterover leunen en zien of de geest ontvlamt.

Kamerkoor Trajecti Voces staat onder leiding van dirigent Dirkjan Horringa

Studenten EUR 7,5 , medewerkers en alumni EUR 7,5 , anderen EUR 7,5

Meer informatie? www.sg.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 21 januari 2009