WK Snertkoken en WK Stamppotkoken 13 februari 2009

06/01/2009 16:41

St. Oud Hollandsche Gerechten

WK Snertkoken en WK Stamppotkoken 2009 met veel nieuwe deelnemers!

GRONINGEN - Het is koud en guur de afgelopen dagen,het is echt Snert- en Stamppot weer. Nu de winter zich zo laat gelden, begint ook de snertkoorts weer aardig toe te nemen.

De organisatie van het jaarlijkse WK SNERTKOKEN en het WK STAMPPOTKOKEN is overgenomen door Auke van der Velde, met zijn evenementenbureau SNERT en STAMPPOT EVENEMENTEN in Winsum.

De belangstelling voor het 3de lustrum van het WK SNERTKOKEN en het WK HOLLANDSCHE STAMPPOT op vrijdag 13 februari 2009 in Groningen is nu alweer groot, aldus Auke van der Velde.

Op dit moment hebben zich al een behoorlijk aantal deelnemers aangemeld, waarvan zich velen hebben ingeschreven. Dat belooft een spannende snert- en stamppotwedstrijd te worden in de unieke ambiance van het Noorderpoortcollege in de Euroborg te Groningen, waar zelfs een heel stadion in snertkleuren is gehuld.

Deelnemen aan de wedstrijd WK SNERTKOKEN en het WK HOLLANDSCHE STAMPPOTKOKEN 2009 kan via het inschrijfformulier op de website

www.snertenstamppotevenementen.nl .

De deelnemers zullen gaan strijden op vrijdag 13 februari 2009 om de zilveren snertslaif en de zilveren opscheplepel. Aan de beste amateur kok snertkoken zal een speciale beker worden uitgereikt.

Voor het 15e WK SNERTKOKEN en 7e WK HOLLANDSCHE STAMPPOT 2009 hebben zich deelnemers uit het hele land aangemeld. De deelnemers zijn zowel professionele koks, moeder de huisvrouw alswel de hobbykok, ( van ontwerper , uitvaartleider tot strandjutter). Velen willen graag aan het snertspektakel meedoen, want Stamppot en Snert is hot. Dit jaar is het jaar van de tradities, uitgeroepen door het Nederlands Centrum voor Volkscultuur. En in de top 100 van belangrijke tradities staat op de 12e plek Stamppot eten en op de 22e plek van de Erwtensoep genieten. Wij als evenementenbureau willen graag meewerken om deze tradities een mooie plek te geven in het komende WK.

In de afgelopen jaren hebben de verschillende wereldkampioenen op diverse locaties in het land hun kookkunsten vertoond. Zo heeft Sjoerd Flameling uit Grouw wereldkampioen Snertkoken 2003 zijn beroemde snert gepresenteerd op een open dag van Hooghoudt Groningen onder het motto " Een beerenburg met snert". En heeft tweevoudig wereldkampioen Snertkoken mevr. Wieldraaijer uit Delfzijl haar wereldberoemde snert gepresenteerd voor de Belgische Prins bij de Zeehondencreche in Pieterburen. En in het afgelopen jaar heeft Renate de Vries, wereldkampioen Snert koken 2007 haar beroemde ouderwetse snert gepresenteerd in een strandrestaurant in Scheveningen tijdens een meeting van een managementbedrijf voor haar relaties.

De goede samenwerking met het Noorderpoortcollege sector Horeca, aan de Boumaboulevard 113 in Groningen kan het Evenementenbureau de deelnemers veel bieden. De deelnemers gaan op vrijdag 13 februari 2009 in twee verschillende groepen hun eigen speciale recept bereiden. De eerste groep gaat vanaf 9.30 uur en de tweede groep vanaf 13.00 uur de nieuwe keuken in. "Ik maak de lekkerste snert", krijgt de organisatie vaak te horen. Nu zal blijken wie de allerlekkerste snert gaat bereiden. Ieder krijgt dan ook een "eigen" kookunit ter beschikking, waarop volop gelegenheid is de lekkerste snert en Hollandsche stamppot voor te bereiden. Het is opvallend dat naast de huisvrouw en huisman, ook vele koks aan deze wedstrijd meedoen. Dit jaar gaan we een speciale prijs uitreiken aan de beste amateur kok van het WK Snert.

Een deskundige jury zal op verschillende onderdelen punten geven aan de deelnemers, zoals smaak - geur - kleur - ingrediënten - hygiëne -tijd - bereiding - presentatie en originaliteit.

De winnaar van het WK SNERTKOKEN 2009 en WK HOLLANDSCHE STAMPPOT 2009 zullen rond 16.00 uur worden bekendgemaakt. Een VIP zal de prijsuitreiking verzorgen.

Voor de bezoekers is er vrijdag 13 februari 2009 de gehele dag gelegenheid om de kookprestatie van de deelnemers te volgen. Daarnaast is er in het restaurant een speciale SNERT-lunchkaart samengesteld. Bovendien kan er

aan het einde van de dag geproefd worden van de resultaten van de deelnemers. Bezoekers zijn de gehele dag vanaf 9.30 uur van harte welkom en worden rondgeleid door de leerlingen van het Noorderpoortcollege om een kijkje in de keuken te nemen en de deelnemers aan te moedigen.

Bezoekers die met de auto komen, kunnen deze parkeren op parkeerplaats P3. Noorderpoortcollege is daarna makkelijk te bereiken.

STAMPPOTBOEKJE verkrijgbaar.

Tineke Hamming heeft in opdracht van de Stichting Oud Hollandsche Gerechten Groningen een leuk informatief receptenboekje samengesteld met STAMPPOT-recepten van wedstrijd-deelnemers en andere STAMPPOT-recepten. Het stamppot-receptenboekje is in samenwerking met De Vrienden van het Platteland uitgegeven.

Stamppotboekje is verkrijgbaar bij het evenementenbureau door overmaking van Euro. 9,95 (incl. porto) euro op haar rekeningnummer 1481 53 216, met vermelding STAMPPOTboekje.

Einde bericht.

Noot redactie: voor Pers info:

Auke van der Velde 06 12995281 of Matty Woldring 06 28552376