Regie der Gebouwen - Opening van de Galerij vann de Evolutie (Museum voor Natuurwetenschappen)

12/02/2009 09:00

REGIE DER GEBOUWEN - REGIE DES BATIMENTS

Op 12 februari 2009, de 200ste verjaardag van de geboorte van Charles Darwin, wordt de vernieuwde tentoonstellingszaal op de bovenste verdieping van de Janletvleugel in het Museum voor Natuurwetenschappen (Vautierstraat 29) officieel geopend in aanwezigheid van Didier Reynders, Vice-Eerste Minister en voogdijminister van de Regie der Gebouwen, en vele andere prominenten.

De Regie der Gebouwen voert sinds meerdere jaren een succesvolle renovatie- en restauratiecampagne in het museum. De laatste renovatiecampagne was gericht op de Janletvleugel die dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Het eerste gedeelte van deze renovatiecampagne was klaar in het jaar 2007 toen de vernieuwde Galerij van de Dinosauriërs aan het grote publiek werd voorgesteld. Vandaag is het de beurt aan de getrapte tentoonstellingszaal op de vierde verdieping die de Galerij van de Evolutie huisvest.

Het museum kampte sinds zijn oprichting in 1846 met een weerkerend probleem van plaatsgebrek voor haar collecties. Om hieraan te verhelpen werd eerst verhuist naar het Leopoldpark (de huidige locatie), dat ook al snel te klein bleek te zijn. Er werd een nieuwe vleugel toegevoegd door architect Janlet. Deze vleugel is een weerspiegeling van die tijd met het gebruik van sierlijk smeedijzer, lichtkoepels, baksteen en cement. In de volgende jaren volgden verdere uitbreidingen met de 'De Vesteltoren', bijgebouwen, de overkoepeling van het binnenplein, -

Om veiligheidsredenen was de tentoonstellingszaal op de bovenste verdieping van de Janletvleugel sinds vele jaren gesloten. Aan het begin van de jaren '2000 rijpte het project voor de totale renovatie van de Janletvleugel. De renovatie werd opgesplitst in drie onderdelen waarvan het laatste onderdeel vandaag wordt afgesloten.

1/ De herinrichting van de opslagplaatsen en de labo's in de kelderverdieping en de kantoren op de eerste verdieping. De circulatiewegen van het publiek en het personeel werden ook gerationaliseerd en van elkaar gescheiden. Deze werken werden in 2004 beëindigd.

2/ De renovatie van de grote tentoonstellingszaal met de dinosauriërs, heropend in 2007. Een rechtstreekse toegang werd vanuit de inkomhal van het museum gecreëerd. Dit laat een vlotte bereikbaarheid toe en de bezoeker kan zich onmiddellijk een beeld vormen van de imposante ruimte. De verbindingswegen met de andere delen van het museum werden terug in ere hersteld. De beroemde iguanodons die in de steenkoolmijn van Bernissart werden ontdekt, kregen nieuwe tentoonstellingskasten die de skeletten volledig tot hun recht laten komen. Op technisch vlak (verlichting, ventilatie, technische voedingen, controle van het daglicht, -) beantwoordt de zaal aan de hedendaagse eisen van de museologie.

3/ Het museumparcours werd uitgebreid met een nieuwe circulatietoren zodat de bezoeker op eenvoudige wijze de kelderverdieping als de hogere verdiepingen kan bereiken. Via een in glas uitgevoerde voetgangersbrug bereikt de bezoeker de vernieuwde tentoonstellingszaal. De trapsgewijze opbouw van de zaal werd behouden en huisvest vandaag de vaste Galerij van de Evolutie.

Bij de uitvoering van de werken werd een mooi evenwicht gevonden tussen enerzijds het behoud van de structurele elementen van de zaal en anderzijds de museale behoeften om er een functionele en hedendaagse tentoonstellingsruimte van te maken. De metalen draagstructuur, de metalen ramen, de dakramen, het hellend vlak, een deel van de oorspronkelijke vitrines en de parketvloer werden vakkundig gerestaureerd. Het tentoonstellingsparcours werd in een lus opgevat waarbij gebruik wordt gemaakt van trappen en een lift. Alle niveaus zijn toegankelijk voor andersvaliden.

Alle speciale technieken van de zaal zijn vernieuwd en voldoen aan de eisen inzake brandveiligheid, verlichting, verwarming, elektrische uitrusting,...

Toekomst: de Regie der Gebouwen wenst de tentoonstellingsruimten in de kloostervleugel te renoveren, een noodzakelijke en logische aanvulling aan de renovatie van de Janletvleugel.

Daarnaast wordt ook een nieuwe toegang voorzien via een buitenpasserelle die functioneler zal zijn voor de toegang voor groepen (scholen) en andersvaliden.

Technische fiche

Eigenaar : Belgische Staat

Bouwheer / Afgevaardigd bouwheer: Regie der Gebouwen

Gebruiker : Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (Museum voor Natuur-wetenschappen )

Fase 1 : voorbereidende werken

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Studies: SumProject architecture & engineering, Brussel

Kostprijs: 3 miljoen euro incl. BTW

Duur van de werken: April 2003 - maart 2004

Fase 2 : renovatiewerken

Ruwbouw en afwerking:

Bouwheer: FOD Mobiliteit en Vervoer

Afgevaardigd bouwheer: Regie der Gebouwen

HVAC, elektriciteit en liften:

Bouwheer: Regie der Gebouwen

Studies: SumProject architecture & engineering, Brussel

Aannemers:

Ruwbouw en afwerking: DENYS, Wondelgem

HVAC: AXIMA Contracting, Brussel

Elektriciteit: NIZET Entreprise, Louvain-la-Neuve

Liften: COOPMAN Comfortlift, Kuurne

Kostprijs: 22, 8 miljoen euro incl. BTW

- waarvan 11,8 miljoen euro via Beliris

- en 11 miljoen euro via de Regie der Gebouwen

Duur van de werken:

Start van de werken: april 2004

Galerij van de Dinosaurussen en de verbindingstoren: 2005 - oktober 2007

Galerij van de Evolutie en de in glas uitgevoerde voetgangersbrug: 2007 - februari 2009