Nog geen beslissing over aanleg stadion op Parking C

12/02/2009 17:58

Vlaams Parlement

In de Commissie voor Brussel en de Vlaams Rand van het Vlaams Parlement werd donderdag uitleg gevraagd over de mogelijke aanleg van een nationaal voetbalstadion op het grondgebied van Parking C, dat eigendom is van het Brusselse Gewest, maar gelegen is op het grondgebied van Grimbergen, een gemeente van Vlaams-Brabant.

Mevrouw Greet Van Linter (Vlaams Belang) vroeg duidelijkheid over mogelijke plannen terzake en over de verklaringen die terzake werden afgelegd door de Brusselse minister Guy Vanhengel van Open VLD. Volgens haar is terzake niets mogelijk zonder het akkoord van het Vlaamse Gewest.

Mevrouw Elke Roex (sp.a) merkte op dat het hier gaat om een dossier waarvoor samenwerking noodzakelijk is tussen Brussel en Vlaanderen zoals dit reeds het geval is op het vlak van het arbeidsmarktbeleid.

De heer Sven Gatz (Open Vld) stelde dat het hier zeker niet kan gaan om 'gebiedsroof', maar wel dat samenwerking noodzakelijk kan zijn om een dergelijk project te realiseren. Hij is er van overtuigd dat er nog veel water naar de zee zal vloeien alvorens mogelijke concrete stappen worden gezet.

Minister-president Kris Peeters onderstreepte in zijn antwoord dat er enkel studies zijn gemaakt over de mogelijke lokatie. Momenteel is het volgens hem niet mogelijk terzake een standpunt in te nemen omdat er nog geen duidelijk standpunt is van de Brusselse Regering. Volgens de minister-president is het zeker niet evident om een nationaal voetbalstadion in te planten in Vlaanderen waarbij Vlaanderen een deel van de lasten op zich zou moeten nemen zonder betrokken te worden bij de plannen. Met andere woorden, aldus de minister-president, als men in die richting denkt, is het evident dat de Vlaamse Regering daarbij betrokken moet worden, maar voorlopig is er geen vraag.

Op de vraag van mevrouw Van Linter of de Vlaamse Regering niet beter zo vlug mogelijk een duidelijk signaal geeft over haar eigen plannen inzake ruimtelijke ordening, antwoordde de Vlaams minister-president dat het aan de Brusselse Regering is om duidelijkheid te verschaffen. Bovendien zal de Vlaamse Regering duidelijke standpunten innemen zodra het dossier ruimtelijke ordening klaar is dat door de administratie wordt voorbereid. 'We mogen ons zeker niet laten opjagen door uitspraken in de kranten, maar dat neemt niet weg dat we al het mogelijke doen om alles nog binnen deze legislatuur te finaliseren', aldus de minister-president.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel