Ingezonden persbericht

Persbericht: Stichting Huismannen.nl, 12 februari 2009

Emancipatiemisser: Huishoudbeurs niet voor mannen

De Huishoudbeurs staat weer voor de deur. Honderdduizenden bezoekers maken elk jaar de gang naar het consumentenevenement in de Amsterdamse RAI voor trends, tips, entertainment en voordeeltjes. Echter, mannen zijn er kennelijk niet welkom. Zo blijkt althans uit de communicatie van de beursorganisatie. De Stichting Huismannen.nl zet hier kritische kanttekeningen bij.

Bijna iedere huisman of zorgvader stuit wel eens op onbegrip van de buitenwereld. Er zijn legio voorbeelden te noemen: zo is een vaak gehoord vooroordeel dat mannen niet kunnen schoonmaken, of dat ze niet kunnen koken. En veel huismannen moeten zich verdedigen over hun keuze van huismannenschap. Wat voor huismannen vanzelfsprekend is, ziet de nabije omgeving de huisman als zielig, vreemd of in ieder geval een watje. En dan hebben we het nog niet gehad over het stereotype infantiele beeld dat van de man geschetst wordt in de reclame.

Dat zorgende mannen niet altijd voor vol worden aangezien, is dus genoegzaam bekend bij Huismannen.nl. Maar dat ze ook expliciet ongewenst zijn, dat lees je niet vaak. Op de Huishoudbeurs 2009 zijn mannen niet gewenst. Het persbericht van de Huishoudbeurs laat immers weten: "Even geen gezeur, geen kids, geen mannen. Alleen jij en je vriendinnen." of "Gewoon vertier en plezier met degenen die jou het beste begrijpen en aanvoelen: je vriendinnen." Kennelijk vinden vrouwen kinderen dus vervelend en mannen ongevoelig.

Stichting Huismannen.nl probeert de maatschappelijke acceptatie van een 'huisman' en 'zorgvader' die functioneert binnen een gezin en/of huishouden te vergroten. Doel van de Stichting Huismannen.nl is het vormen en in stand houden van een platform voor mannen die zorg- en opvoedingstaken verrichten.

Stichting Huismannen.nl
Postbus 464
1270 AL, Huizen




Ingezonden persbericht