Ingezonden persbericht


Persmededeling

Resultaten 2008

Stijgende winst en sterke positieve cash flow positie


* Netto omzet bij constante metaalprijzen(1): 4,776 miljard euro
* Organische groei in de activiteit Kabels(2): +6 %
* Operationele marge(3): 427 miljoen euro (8,9% van de omzet bij constante metaalprijzen)
* Solide financiële basis

Parijs, 12 februari 2009 - De Raad van Bestuur van Nexans, onder voorzitterschap van Gérard Hauser, die op 11 februari 2009 samenkwam, heeft de rekeningen voor 2008 goedgekeurd.


- De netto omzet in 2008 bedroeg in totaal 6,799 miljard euro, tegenover 7,412 miljard euro in 2007. Bij constante non-ferro metaalprijzen en wisselkoersen bedroeg de omzet 4,776 miljard euro, in vergelijking met 4,689 miljard euro in 2007. De netto omzet in 2008 omvat de consolidatie van twee recente acquisities door de Groep: Intercond op 1 augustus 2008 en de kabelactiviteiten van Madeco op 1 oktober 2008.

De organische groei van de kabelactiviteiten bedroeg in totaal 6%.


- De operationele marge bedroeg in totaal 427 miljoen euro, een stijging tegenover de cijfers van 2007, ondanks de sterke economische terugval in het vierde kwartaal van 2008. De operationele marge als omzetpercentage stee van 8,5% tot 8,9% bij constante non-ferro metaalprijzen, waardoor de Groep een bijkomende verbetering op vlak van winst kon optekenen.


- De inkomsten voor belastingen bedroegen in 2008 135 miljoen euro, in vergelijking met 281 miljoen euro in 2007. Deze sterke daling was grotendeels te wijten aan de inschrijving, volgens IFRS-richtlijnen, voor een niet-cash uitgave van 165 miljoen euro wat een tijdelijke kloof creëerde tussen de kost van het gebruikte koper (gebaseerd op de gemiddelde kost te wijten aan de variërende aard van de stock) en de eigenlijke kost van koper voor klantorders.

Toepassing van hetzelfde boekhoudprincipe maakte dat de Groep op 31 december 2007, gecumuleerde niet-cash inkomsten van 296 miljoen euro registreerde rekening houdend met de stijging van de koperprijzen. Nexans' dekkingsstrategieën neutraliseren elke impact op de operationele marge (wat zijn weerslag heeft op de operationele prestaties van de Groep voor deze periode).


- Het resultaat is dat het netto inkomen van de Groep in 2008 in totaal 82 miljoen euro bedroeg, in vergelijking met 189 miljoen in 2007.


- De netto financiële schuld van de Groep bedroeg 536 miljoen euro op 31 december 2008, in vergelijking met 290 miljoen euro op 31 december 2007. Deze toename is grotendeels te wijten aan de acquisities van de kabelactiviteiten van Madeco en Intercond (349 miljoen euro). De financiële ratio's van de Groep zijn solide (netto schuld/EBITDA(4) van 0,9). Nexans produceerde een vrije cash flow van 291 miljoen euro in 2008, tegenover 275 miljoen euro in 2007, dankzij een daling van de nood aan werkkapitaal onafhankelijk van de val van de koperprijs.


- Op het einde van januari 2009 startte de Europese Commissie, net als de concurrentie-autoriteiten in Spanje, Japan, Zuid-Korea en de Verenigde Staten, een onderzoek tegen Nexans en andere kabelproducenten naar aanleiding van naar wordt beweerd, kartelafspraken in de sector van onderzeese en ondergrondse energiekabels en gerelateerde producten en diensten.

Op dit moment is de Groep niet in een positie om de mogelijke uitkomst van deze onderzoeken te evalueren. Zonder vooruit te willen lopen op de feiten maar rekening houdend met het niveau van boetes opgelegd door de Amerikaanse en Europese autoriteiten in recente zaken en de mogelijke directe en indirecte gevolgen van dit soort onderzoek, zou het kunnen dat deze onderzoeken een beduidend ongunstig effect hebben op de werkingsresultaten en bijgevolg ook op de financiële situatie van de Groep.

De Raad van Bestuur zal, net als vorig jaar, een dividend van 2 euro per aandeel voorstellen aan de Algemene Aandeelhoudersvergadering die zal gehouden worden in de eerste helft van 2009.

In zijn commentaar op de resultaten van 2008, zei Gérard Hauser, Chairman en CEO van Nexans: "In 2008 heeft Nexans, ondanks het ongunstige economische klimaat, met overtuiging en succes haar herpositionering voortgezet door een geografische verschuiving met de verdere integratie van de kabelactiviteiten van Madeco, de Zuid-Amerikaanse marktleider in kabels, en door het verstevigen van haar aanwezigheid op de markt van speciale kabels voor industriële toepassingen met de acquisitie van het Italiaanse Intercond. Ten slotte zijn we door het ondertekenen van een strategisch partnership met het Japanse Sumitomo, een nieuwe fase gestart in onze telecombenadering, met focus op Fiber To The Home (FTTH)-applicaties."

"Nexans haalde haar financiële doelstellingen voor 2008, met een organische groei van 6% voor de kabelactiviteiten en een operationele marge van 8,9%, met eens te meer een sterke positieve cash flow positie."

"Vanaf het opduiken van de eerste tekenen van een economische vertraging, hebben we een aantal stappen ondernomen om onze cash flow te verbeteren en een strakke controle op de kosten te behouden. Sedert 2001 hebben we gewerkt aan de opbouw van een solide basis om de Groep toe te laten te weerstaan aan de crisis, terwijl op middellange termijn groeistimuli worden gecreëerd. Ondanks het huidige klimaat van onzekerheid hebben we besloten alle teaminspanningen te concentreren op een operationele marge van 6% voor 2009 en dit op basis van onze inschatting van de situatie."

Kerncijfers 2008

Gedetailleerde analyse per activiteitensector
Omzet per activiteitensector

Operationele marge per activiteitensector

Energie: sterke prestatie in energie-infrastructuur

De omzet in de activiteit energie bedraagt 3.929 miljoen euro, een stijging van 6,7% (bij een constant geconsolideerd bereik en constante wisselkoersen) in vergelijking met 2007.

Energie-infrastructuur: sterke omzet- en winstgroei in hoogspanningskabels.

De stijging van het omzetcijfer over het hele jaar bedroeg 19,5%, wat overeenkomt met de cijfers van het eerste semester. De omzet van hoogspanningskabels bereikte 752 miljoen euro, een stijging met 37,9%. Het percentage van de operationele marge tegenover de omzet bedroeg ca. 14%. Het orderboek gaat reeds verder dan 2009.

Midden- en laagspanningskabels kenden ook een aanzienlijke groei van 10,8%, ondanks een matige vertraging in het tweede semester in sommige regio's zoals Marokko, Italië, Duitsland en Noord-Amerika. De groei in de export van "lage hoogspanningskabels" zou de activiteit in 2009 moeten ondersteunen.

Industrie: aanzienlijke vertraging in kabels en kabelbomen voor de automotive sectoren verslechterende marktcondities voor sommige sectoren in het vierde kwartaal.

De omzet daalde met 1,3% tegenover 2007, onder invloed van een sterke daling in het tweede semester van de activiteit kabels en kabelbomen voor de automotive sector en lage omzetvolumes in elektronicakabels voor toonaangevende producenten van telecomuitrusting. De kernsectoren waarop de groep zich richt voor het versterken van haar positie - zoals kabels voor scheepsbouw, spoorwegen, luchtvaart en de olie- en gassector - blijven goed weerwerk bieden tegen de daling.

Bouw: de Groep behoudt zijn winstniveau in 2008 ondanks een afname in volumes

De Groep leed een omzetverlies van 4,9% bij een constant geconsolideerd bereik en constante wisselkoersen.

In Europa ondervond de Groep een daling van de jaaromzet van bijna 11% in 2008. De dalende trend was sterker in de tweede helft van het jaar in de landen die het hardst werden getroffen door het instorten van de vastgoedmarkt, zoals het VK, Spanje, Ierland en Duitsland. Sommige regio's, zoals Frankrijk, Benelux en Scandinavië, behaalden bevredigende resultaten. In Noord-Amerika steeg de omzet met 4,7% tegenover 2007, grotendeels omwille van de lancering van een nieuw productgamma en een verbetering in het tweede semester. De Groep bleef zich verder focussen op marges eerder dan op omzetvolumes.

De operationele marge in de activiteit energie steeg van 365 naar 402 miljoen euro en behaalde 10,2% in 2008 bij constante metaalprijzen, in vergelijking met 9,7% in 2007. Deze winstverbetering was grotendeels te danken aan de groei op het vlak van kabels voor energie-infrastructuur, met hun aandeel in de verkoop van de activiteit Energie zien stijgen van 44% tot 49%.

Telecom: sectorbestendigheid met een sterkere positie op het vlak van optische-vezelkabels.

De omzet in telecom steeg met 1,2% bij een constant geconsolideerd bereik en constante wisselkoersen tegenover 2007, en bereikte 508 miljoen euro.

LAN-kabels: blijvende groei in 2008 ondanks een vertraging in de systemenverkoop tijdens het tweede semester

De Groep registreerde een omzetstijging van 1,0% in 2008 bij een constant geconsolideerd bereik en constante wisselkoersen. In de Verenigde Staten, Nexans' grootste markt voor de verkoop van LAN-kabels, groeide de activiteit met 5% bij relatief stabiele marktcondities, aangedreven door de focus op meerwaarde hogesnelheidskabels in koper. De zaken vielen terug in Europa en Azië-Pacific, alhoewel Turkije een sterke groei kende, dankzij de investeringen van 2007 in nieuwe productielijnen.

Telecominfrastructuur: overeenkomst getekend met toonaangevende FTTH-onderneming.

De omzet in telecominfrastructuur groeide met 1,5% bij een constant geconsolideerd bereik en constante wisselkoersen in 2008, ondanks het stopzetten van de activiteit in Viëtnam eind juni 2007. Houdt men geen rekening met de impact hiervan, dan zou de omzet in 2008 met 5,1% gestegen zijn ten opzichte van 2007.

In 2008 verkocht de Groep ook de productiesite voor koperen kabels in Santander, geheel in lijn met haar beslissing om dit segment te verlaten en zich te focussen op optische-vezelkabels. In Noord-Europa werd een sterke groei opgetekend op het vlak van FTTH-oplossingen, ondanks de vertraging in het tweede semester.

Teneinde het marktpotentieel in dit segment beter te kunnen benutten, kondigde Nexans op 5 december 2008 een joint-venture aan met Sumitomo Electric Industries Ltd. (SEI) voor de levering van optische vezels voor Europese netwerken. Het partnership omvat alle FTTx-applicaties en meer bepaald de ontplooiïng van FTTH.

De operationele marge in de telecomsector daalde naar 41 miljoen euro (8,0% van de omzet bij constante metaalprijzen) in 2008, in vergelijking met 49 miljoen euro (9,3% van de omzet bij constante metaalprijzen) in 2007. De vertraging was grotendeels te wijten aan de lage omzetvolumes en het afstoten van de Viëtnam-vestiging. De winst bleef bijzonder hoog in Noord-Amerika, maar daalde licht in Europa.

Elektrische kabels: verderzetting van refocussing.

De externe verkoop van elektrische kabels in 2008 bedroeg in totaal 325 miljoen euro, een daling van 37% bij een constant geconsolideerd bereik en constante wisselkoersen in vergelijking met 2007. De Groep zette haar beleid verder om zich uitsluitend op eigen behoeften te refocussen.

De operationele marge voor elektriciteitskabels ging van 8 miljoen euro in 2007 tot een verlies van 3 miljoen euro in 2008, grotendeels te wijten aan de orderdaling in sommige industriële sectoren, zoals de automotive. In 2007 droeg de activiteit geëmailleerde kabels - die de Groep nu heeft afgestoten - trouwens 4 miljoen euro bij aan dit cijfer.

Financiële kalender
2 april 2009: informatievergadering voor individuele aandeelhouders in Toulouse* 22 april 2009: publicatie van financiële informatie voor het eerste kwartaal van 2009 26 mei 2009: Algemene Aandeelhoudersvergadering
11 juni 2009: informatievergadering voor individuele aandeelhouders in Nantes* (* data nog te bevestigen)

De website van de Groep toont alle financiële statements en het beheerrapport van het Bestuur, inclusief de risicofactoren en bevestiging van het risico aangaande het lopende antitrust-onderzoek aangekondigd op 3 februari 2009 en eerder beschreven.

Over Nexans

Met energie als spil van zijn ontwikkeling biedt Nexans, wereldmarktleider in de kabelindustrie, een uitgebreid gamma kabels en kabelsystemen. De Groep is een wereldspeler op infrastructuur-, industrie-, bouw- en Local Area Network- markten. Nexans ontwikkelt oplossingen voor een reeks marktsegmenten gaande van energie-, transport- en telecomnetwerken tot scheepsbouw, olie en gas, de nucleaire industrie, de automobielsector, spoorwegen, elektronica, luchtvaart, goederenverwerking en automatisering. Met een industriële aanwezigheid in 39 landen en commerciële activiteiten wereldwijd stelt Nexans 23.500 mensen twerk en realiseerde in 2008 een omzet van 6,8 miljard euro. Nexans is genoteerd op de beurs van Parijs, compartiment A van NYSE Euronext. Meer informatie op www.nexans.com

Bijkomende informatie:
|Financiële communicatie           |Corporate communicatie            |
|Michel Gédéon                     |Jean-Claude Nicolas               |
|Tel: +33 (0)1 56 69 85 31         |Tel: +33 (0)1 56 69 84 51         |
|E-mail: michel.gedeon@nexans.com  |E-mail:                           |
|                                  |jean-claude.nicolas@nexans.com    |
|Angéline Afanoukoe                |Pascale Strubel                   |
|Tel: +33 (0)1 56 69 84 56         |Tel: +33 (0)1 56 69 85 28         |
|E-mail:                           |E-mail: pascale.strubel@nexans.com|
|angeline.afanoukoe@nexans.com     |                                  |
|Jean-Marc Bouleau                 |Céline Révillon                   |
|Tel: +33 (0)1 56 69 84 61         |Tel: +33 (0)1 56 69 84 12         |
|E-mail:                           |E-mail: celine.revillon@nexans.com|
|jean_marc.bouleau@nexans.com      |                                  |
Bijlagen

1. Geconsolideerde inkomsten statements onder IFRS
2. Geconsolideerde balans onder IFRS

3. Geconsolideerde cash flow statement onder IFRS
4. Segmentinformatie
-----------------------
(1) Om het effect van variaties in de aankoopprijs van non-ferro metalen te neutraliseren en dus de onderliggende omzettrend te meten, berekent Nexans haar omzet ook door gebruik te maken van een constante prijs voor koper en aluminium. (2) Kabels en gerelateerde producten (toebehoren), exclusief elektrische kabels. (3) Een managementindicator gebruikt door de Groep om haar operationele prestaties te meten. (4) Proforma, gebaseerd op acquisities van Madeco's kabelactiviteiten en Intercond over 12 maanden.

---- --