Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Motie PvdA in Haarlemse gemeenteraad:

'Balkenende norm' bij aanbesteding huishoudelijke hulp

Bestuurders van zorginstellingen die in Haarlem huishoudelijke hulp leveren zouden niet meer moeten verdienen dan de minister-president. In het Programma van Eisen voor de aanbesteding van de huishoudelijke hulp moet dan ook de wens worden opgenomen dat de zorgaanbieder er in haar beleid naar streeft om bij de beloningen van bestuurders in elk geval binnen de zogenaamde 'Balkenende norm' te blijven. Dat stelt de PvdA Haarlem in een motie, die zij donderdag 12 februari zal indienen in de gemeenteraad.

Eerder zwengelde burgemeester Bernt Schneiders de discussie over de salarissen van zorgbestuurders aan in zijn nieuwjaarstoespraak. Hij pleitte er zelfs voor dat lokale zorgaanbieders niet meer verdienen dan de burgemeester, de zogenaamde 'Schneiders norm'. Er bestaat weliswaar geen juridische mogelijkheid om dit bij de aanbesteding af te dwingen, maar elders in het land wordt bij de aanbesteding in het Programma van Eisen wel aandacht besteed aan het salarisbeleid voor topbestuurders. De PvdA wil dit in Haarlem ook doen.

PvdA-raadslid Annemiek Kropman: "Wij willen dat overheidsgeld vooral naar goede zorg gaat, en niet naar hoge salarissen van bestuurders. Juridische grond mag dan ontbreken om in een aanbesteding bedrijven te dwingen daar naar onze wens mee om te gaan, maar ook elders zie je dat gemeenten hier een standpunt innemen. Haarlem kan dat ook doen en zou dat moeten doen! Het is goed om te laten zien dat wij willen dat er zorgvuldig met de hoogte van salarissen van bestuurders om wordt gegaan".

*** EINDE PERSBERICHT ***



Ingezonden persbericht