Gemeente Alkmaar


Online enquête geeft inzicht in wensen rondom bereikbaarheid

Begin januari 2009 zijn enkele honderden Alkmaarders exclusief benaderd om deel te nemen aan de online enquête 'Aan de slag met bereikbaarheid'. Meer dan 43% heeft hierop gereageerd en hun mening over bereikbaarheid kenbaar gemaakt. Uit de gegeven antwoorden bleek dat veel geënquêteerden waarde hechten aan schone lucht, veel fietsers, geen geluidsoverlast en geen files. Ook als dit betekent dat men moet omrijden. Maar uiteindelijk hebben de geënquêteerden toch gekozen voor het Ringenmodel waarin niet omgereden hoeft te worden.

Daarnaast stemt de meerderheid van de geënquêteerden voor een ongelijkvloerse ring, een nieuwe verbinding tussen Oudorp en Overdie en meer bewaakte fietsenstallingen in het centrum. De meeste geënquêteerden die geld over hadden in het spel wilden dit in eerste instantie besteden aan groenvoorzieningen, gevolgd door stadsvernieuwing.

Nico Alsemgeest, wethouder Verkeer en Vervoer: 'Van de online enquête is goed gebruik gemaakt. De uitkomsten geven duidelijk de wensen rondom bereikbaarheid weer. Het Alkmaarse college hecht waarde aan de wensen van de burger en neemt deze mee in de uiteindelijke besluitvorming."

Stadsconcepten

De geënquêteerden zijn ook gevraagd om een cijfer te geven aan beide stadsconcepten. Dit zijn door de gemeente Alkmaar ontwikkelde ideeën voor de bereikbaarheid van Alkmaar. Hierbij werd het Ringenmodel gewaardeerd met een 7,0 en het Sectorenmodel met een 5,7.

Hoe nu verder?

Aan de hand van de uitkomsten van de online enquête en het advies van de adviesgroep maakt het college van B&W een voorstel. Dit voorstel wordt in maart voorgelegd aan de gemeenteraadscommissie Stadsontwikkeling en Beheer.

Chantal Kolleman

Medior Communicatieadviseur

Gemeente Alkmaar

T 072 - 548 8986

www.alkmaar.nl

aanwezig op: ma-di-wo-do-vr