Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Zelfstandige klinieken financieel in het nauw door trage zorgverzekeraars

De zorgverzekeraars reageren niet of nauwelijks op de tariefaanbiedingen van zelfstandige klinieken die per 1 januari 2009 hadden moeten ingaan. De klinieken kunnen niet declareren bij de zorgverzekeraars zolang er geen overeenstemming is tussen de kliniek en de verzekeraars over de tarieven 2009. Kortom door de traagheid van de verzekeraars komen de klinieken in ernstige liquiditeitsproblemen.

De vorderingen op de verzekeraars zijn niet te financieren bij de banken, zeker nu niet met de kredietcrisis.

Minister Klink
ZKN heeft minister Klink gevraagd in te grijpen. Onder zijn leiding is tussen enerzijds de brancheorganisatie van de verzekeraars, ZN en anderzijds alle brancheorganisaties van aanbieders van zorg NVZ, NFU, Orde van Medisch Specialisten en ZKN afgesproken dat de onderhandelingen vroegtijdig zouden starten en op 1 januari 2009 zouden zijn afgerond. Verzekeraars maken deze afspraak niet waar. De minister heeft tot op heden niet gereageerd op dit verzoek. Verbazingwekkend als je de marktwerking serieus neemt.

Bewuste vertraging
Essentieel voor een goede marktwerking in de gezondheidszorg is dat er goede en tijdige onderhandelingen over de tarieven plaatsvinden zodat er op 1 januari gedeclareerd kan worden. Door het overleg te vertragen zetten zorgverzekeraars de klinieken bewust of onbewust onder druk in de onderhandelingen. Bij liquiditeits-problemen kun je gedwongen worden overeenkomsten te sluiten die je normaliter helemaal niet wilt.

Aanmerkelijke Markt Macht
Op de zorginkoopmarkt zijn maar 5 zorgverzekeraars of inkoopcombinaties van zorgverzekeraars actief, te weten Achmea/Agis, UVIT-Univé, CZ-Delta Lloyd, Menzis en Multizorg, de inkoopcombinatie van de "kleine" verzekeraars. De kleinste heeft landelijk gemeten al een marktaandeel van plm. 15%, de grootste zorgverzekeraar heeft een marktaandeel van 30%. Voor elke kliniek geldt dat zij te maken hebben met een regionale marktleider die al gauw een marktaandeel heeft van 60% of meer. Als kliniek ben je volledig afhankelijk van deze marktleider, geen overeenkomst betekent meteen een gevaar voor de continuïteit. Het zou goed zijn voor de marktwerking in de zorg en evenwicht tussen vraag en aanbod dat deze verzekeraars worden aangemerkt als organisatie met een Aanmerkelijke Markt Macht die hun contracteercriteria tijdig en in ieder geval ruim voor aanvang van een kalenderjaar bekend moeten maken. Deze criteria moeten dan transparant, relevant en objectief zijn. Hierop moet actief gecontroleerd worden door bijvoorbeeld de NZa. Uiterlijk op 1 oktober voorafgaand aan een kalenderjaar zou dit moeten gebeuren. De onderhandelingen moeten dan voor 1 januari afgerond zijn.

ZKN heeft ook alle voorzitters van Raden van Besturen van de 5 zorginkopende verzekeraars of inkoopcombinaties een brief geschreven, alleen CZ heeft gereageerd.

Ziekenhuizen hebben veel minder problemen, ook daar stagneren de onderhandelingen, maar die krijgen voorschotten van de verzekeraars. De zelfstandige klinieken krijgen geen voorschotten. Een aantal hebben het gevraagd aan de verzekeraars maar tot op heden is er geen enkele toezegging gedaan of er is helemaal niet gereageerd op een dergelijk verzoek. Ook bij de bevoorschotting is sprake van een ongelijke positie tussen zelfstandige klinieken en ziekenhuizen.

Rekening naar de patiënt
Als de verzekeraars niet datgene doen wat redelijke wijs van hun verwacht mag worden en de minister niet die maatregelen neemt die nu nodig zijn, zal er een moment komen dat de klinieken gedwongen worden hun declaraties alsnog naar de patiënt te sturen. ZKN en haar leden hopen van ganser harte dat het zover niet komt, maar nood breekt wet.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de woordvoerder van ZKN, de heer Thijs Udo, telefoonnummer 070 - 31 779 80 of 06 - 54 75 74 99 -----------------------

---- --