Provincie Overijssel

Persbericht 09-023

Zwolle, 12 februari 2009

Provincie maakt vaart met ecologische hoofdstructuur

De provincie Overijssel gaat extra vaart zetten achter de Overijsselse invulling van de ecologische hoofdstructuur (EHS). Dit is een (inter)nationaal vitaal en samenhangend stelsel van natuurgebieden.

In Overijssel moet in 2018 in totaal 74.481 hectare natuur zijn ingericht of als natuur worden beheerd. Daarvoor moet er nog het nodige gebeuren, verklaart gedeputeerde Piet Jansen (Landelijk gebied, landbouw en water). Er is al 42.000 hectare natuur. Van de 32.481 hectare die daar nog bij moet komen, moet tot en met 2018 nog zo'n 6000 hectare worden aangekocht en 18.500 hectare ingericht en in beheer gegeven bij natuurorganisaties. Voor het beheer van de resterende 6000 hectare wil de provincie overeenkomsten sluiten met boeren en grondeigenaren.

De kern van de aanpak is een versnelling van de aankoop van gronden voor natuur en een snellere inrichting van die gronden tot natuur. Daarvoor hebben Gedeputeerde Staten een aantal gebieden aangewezen waar ze met voorrang aan de slag willen. Dat zijn de Weerribben Wieden, Oldematen, het Vechtdal, Nationaal Landschap Noordoost Twente, het Reestdal en IJsseldelta plus de zogeheten TOP gebieden (o.a. Buurserzand/Haaksbergerveen, Lemselermaten, Springendal/Dal van de Mosbeek en Engbertsdijkvenen). Dat zijn natuurgebieden waar de verdroging een bedreiging vormt voor de aanwezige natuur.

Over de versnelde aanpak heeft de provincie de afgelopen tijd met gemeenten, waterschappen, natuurorganisaties en met de Dienst Landelijk Gebied - die de uitvoering doet voor de provincie - afspraken gemaakt.

De provincie hanteert daarbij een interventieladder. Dat is een lijst met verschillende stappen die het provinciebestuur kan nemen om van landbouwgrond natuur te maken. Het is lang niet altijd het nodig de grond te kopen en te laten beheren door een natuurorganisatie. Gedeputeerde Jansen laat weten dat hij veel meer werk wil maken van agrarisch natuurbeheer, waarbij boeren tegen vergoeding op hun land bepaalde maatregelen uitvoeren (of juist nalaten) om natuur te bevorderen. Het provinciebestuur is geen voorstander van onteigening. Als er grond wordt aangekocht, gebeurt dat altijd op vrijwillige basis.

Voor de belangrijkste natuurgebieden worden nu verwervingsplannen opgesteld. Daarin staat precies beschreven welke strategie het beste is om de natuurdoelen voor dat gebied te halen.

Een eerste pilotplan is klaar, de overige plannen volgen tussen nu en april. "Want we willen voor de zomervakantie beginnen met de uitvoering. Ik wil aan de minister laten zien dat we ons in Overijssel hard maken om die EHS in 2018 klaar te hebben. Maar we weten ook dat we daarvoor meer geld nodig hebben dan we nu beschikbaar hebben. Voor de periode 2007-2013 heeft het Rijk 102 miljoen uitgetrokken voor de realisatie van de EHS in Overijssel. Dat is onvoldoende, zeker als je ziet dat de grondprijzen die we betalen hoger zijn dan de normbedragen waarmee het ministerie rekent", aldus de gedeputeerde.

De provincie heeft voor deze bestuursperiode bovenop de bijdrage van het rijk zelf nog eens 24 miljoen uitgetrokken om bedrijven die moeten verplaatsen voor de EHS een handje te helpen. Die regeling loopt als een trein, aldus Piet Jansen. De helft van het geld is inmiddels al gebruikt en er zijn al 17 bedrijven die dank zij een extra financiële bijdrage een overeenkomst hebben gesloten om te verplaatsen. Met nog eens 18 bedrijven is de provincie in gesprek over verplaatsing.

Informatie: team Communicatie, Karin Obdeijn, telefoon 038 499 92 42 of bij spoedvragen buiten kantooruren 06 183 00 003