Ingezonden persbericht


Den Haag, 12-02-2009

Wederom lawinegevaar bij aanvang wintersportvakantie

Op het moment dat honderdduizenden Nederlanders op het punt staan om op wintersportvakantie te gaan is de lawinesituatie in de Alpen kritisch. Het Snow Safety Center waarschuwt dat in delen van Oostenrijk, Zwitserland en Italië groot lawinegevaar (4 op een schaal van 5) heerst en in delen van de Pyreneeën zelfs zeer groot lawinegevaar (5 op een schaal van 5).

Veel skigebieden liggen er bij aanvang van deze krokusvakantie schitterend bij. Verse sneeuw bedekt chalets, bomen en pistes. Veel pistes verkeren in blakende conditie. Er liggen record sneeuwhoogtes in de Dolomieten en de Zuid Alpen in Frankrijk. Buiten de beveiligde piste zijn de omstandigheden echter bijzonder kritisch. Lokaal zou een enkele (spoor)weg komend weekend in verband met lawinegevaar gesloten kunnen zijn. Het Snow Safety Center drukt wintersporters op het hart zeer terughoudend te zijn met het verlaten van de piste. Veel ervaring in de beoordeling van lawinegevaar is de komende tijd onontbeerlijk. Zonder kennis van zaken en lawine-veiligheidsmateriaal dient men absoluut op de piste te blijven. In de lawinesituatie zal door de heersende kou slechts langzaam verbetering komen. Aan de noordkant van de Alpen wordt bovendien nog veel nieuwe sneeuw verwacht en kan het lawinegevaar de komende dagen oplopen.

Ook aan de vooravond van de kerstvakantie heerste veel lawinegevaar. Het komt niet vaak voor dat bij aanvang van beide populaire wintersportperiodes de lawinesituatie zo ongunstig is. Deze hele winter is er eigenlijk voordurend sprake van problemen met lawines. In Frankrijk kwamen deze winter al 18 mensen om in lawines en dat is bovengemiddeld veel.

Het Snow Safety Center adviseert wintersporters om goed te informeren naar de omstandigheden ter plekke. Veel informatie staat in de lokale lawineberichten. Deze kunnen eenvoudig opgevraagd worden via www.snowsafety.nl onder 'Lawineberichten'.