Ingezonden persbericht


OBA 90 canon

Het beste boek van de afgelopen 90 jaar

Afgelopen zondag, 8 februari 2009, bestond de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) 90 jaar. Al 90 jaar lang biedt de organisatie alle inwoners van Amsterdam toegang tot kennis, cultuur en educatie. De OBA grijpt met dit 90 jarig jubileum de gelegenheid aan om een overzicht samen te stellen van de beste Nederlandstalige boektitels die in deze afgelopen 90 jaar zijn verschenen met de OBA Canon.

OBA Canon
Vanaf week 9 van 2009 presenteert de OBA, gedurende negen weken, wekelijks een lijst van tien Nederlandse boektitels. Leden en bezoekers van de bibliotheek kunnen hieruit hun favoriete titel kiezen én een eigen favoriet toevoegen aan de lijst. Dit gaat middels een stembiljet, te verkrijgen in de filialen, of via de website van de OBA, www.oba.nl/obacanon. Iedere week staat een tiental titels uit een bepaald decennium centraal. In chronologische volgorde komen de tien decennia tussen 1919 en 2009 voorbij. Op basis van de uitgebrachte stemmen wordt een shortlist van tien titels samengesteld. Uit deze shortlist van de tien meest gekozen titels uit de periode 1919 en 2009 wordt tenslotte één ultieme favoriet gekozen.

Iedere week verloot de OBA de tiendelige serie Wereldpoëzie van het Parool onder de deelnemers die op een titel uit het decennium van die week hebben gestemd. Na afloop van de negen weken wint één van de shortlist stemmers die op de winnende titel heeft gestemd, naast de serie Wereldpoëzie, een eerste druk van het meest populaire boek van de afgelopen 90 jaar.

Openbare Bibliotheek Amsterdam
De Stichting Openbare Bibliotheken Amsterdam is een culturele instelling, die zich al 90 jaar ten doel stelt het vrije verkeer van informatie in de Amsterdamse samenleving te bevorderen. In die 90 jaar heeft OBA zich ontwikkeld tot de meest gebruikte culturele ontmoetingsplaats in heel Amsterdam met 170.000 leden en meer dan 4,5 miljoen bezoekers per jaar. De OBA wil een centrum voor ontmoeting en educatie, voor alle geledingen in de bevolking zijn. Hieruit vloeien tal van promotionele en culturele activiteiten voort, in het kader van de leesbevordering, educatie en de overdracht van kennis en cultuur. De organisatie omvat een centrale bibliotheek en 27 wijkbibliotheken. Samen verzorgen zij het bibliotheekwerk in de gemeenten Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel. Daarnaast is er de Digitale Bibliotheek.

De Centrale Bibliotheek is elke dag geopend van 10.00 uur tot 22.00 uur. Adres: Oosterdokskade 143, 1011 DK Amsterdam

Noot voor de redactie,