De Cactuskoningin van Zuid-Afrika is een Hollandse Poldermeid


ROBERTSON, ZUID-AFRIKA, 20090212 -- Robertson (Westkaap, Zuid-Afrika) - Slechts twee uur rijden van Kaapstad is een hoogst curieuze toeristische attractie te vinden in het buurtschap Klaas Voogds tussen Robertson en Montagu. Nog vrijwel onontdekt door reisorganisaties (maar als enige regionale attractie vermeld in de Lonely Planet) bevinden zich daar de Privé Doolhoven & Botanische Tuinen van Soekershof. "Wij gaan niet voor de aantallen bezoekers maar voor de kwaliteit", zegt de Emmeloordse Yvonne de Wit, samen met echtgenoot Herman van Bon de trotse eigenaar van dit 10 hectare grote landgoed.

Yvonne de Wit (geboren 30 september 1955 in Emmeloord) is de dochter van een van de eerste polderpioniers Leen de Wit en pionieren zit in het familiebloed zo schijnt. In april 2000 kochten zij en haar echtgenoot een verwaarloosde boerderij in Robertson in de Westkaap in Zuidafrika. Tussen al het onkruid ontdekte Yvonne de contouren van akkertjes met cactussen en andere vetplanten én een grafsteen van Marthinus Malherbe (1885-1976). Dat bleek de cactuspionier te zijn van Zuidafrika en puttend uit oude correspondentie (van zijn familie) ontdekte Yvonne dat Malherbe in 1910, behalve de Turkse Vijg vrijwel alle de cactussoorten introduceerde in Zuidafrika. De oudste cactus (anno 1910) staat nog altijd in een van de tuinen van Soekershof. Met kennis uit Nederland, Verenigde Staten en Duitsland werden niet alleen de oorspronkelijke tuinen in ere hersteld maar ook de collectie werd sterk uitgebreid tot omstreeks 2500 verschillende geregistreerde species anno 2009. De prive botanische tuin van Soekershof is in Europa en de VS door botanisten van naam en faam erkend als die met de grootste buitenverzameling vetplanten in de wereld. De bekende Nederlandse plantenboekenschrijver Willem van Oudshoorn kan daarover meepraten. In de Zuidafrikaanse media wordt Yvonne reeds de 'Kaktus Koningin van Suider Afrika' genoemd.

De naam Soekershof is ontstaan doordat Malherbe's vrouw altijd zocht naar spullen die zij schijnbaar kwijt was. Dat gegeven was voor het echtpaar de reden om ook maar "even een doolhofje" te maken. De doolhof van Soekershof is echter geen kleintje maar eentje van bijna anderhalve hectare en onderscheidt zich van andere doolhoven door gevisualiseerde lokale folklore die als bakens boven de hagen uitsteken en die bezoekers uitnodigen op zoek te gaan naar de volgende humoristische 'story'.

Soekershof is als een van de 41 toeristische ondernemingen in Zuid-Afrika gecertificeerd door Fair Trade (www.fairtourismsa.org.za) en investeert in locale gemeenschappen en locale ambachtsmensen/kunstenaars. Een voorbeeld daarvan is de draadkunstenaar Joey wiens werk momenteel is te vinden in privé collecties en in die van musea en kunstgallerijen over de gehele wereld. Soekershof wordt in tegenstelling tot andere botanische tuinen in Zuid-Afrika, niet gesubsidieerd en inkomsten worden gegenereerd uit toegangsgelden en de verkoop van planten en exclusieve design producten zoals handgemaakte zaadkistjes, planthangers en tuinmeubilair.


Meer info:
soekershof.com (algemene website)
soekershof.wordpress.com (`service tool' voor kwekerijklanten)
soekershofwalkabout.blogspot.com (algemene blog)
soekershofshop.wordpress.com (online winkeltje)
soekershoflandart.wordpress.com (Kunst van het Land)





Soekershof