Ingezonden persbericht


Trend Micro ontdekt misbruik TinyURL.com

Phishers misbruiken populaire website TinyURL.com voor verkrijgen privacygevoelige gegevens

Vianen, 12 februari 2009 - Phishers hebben een nieuwe methode ontdekt om gegevens van nietsvermoedende internetgebruikers te ontfutselen. Op de website TinyURL.com kunnen internetgebruikers ellenlange URL's eenvoudig omzetten naar korte URL's. Naast het inkorten van URL's zorgt deze dienst ervoor dat de afkomst van de link niet zichtbaar is. Phishers maken hier gretig gebruik van en zetten de ontraceerbare korte links in spammails. Deze nieuwe vorm van phishing werd ontdekt door Joey Costoya, Advanced Threats Researcher bij Trend Micro.

De legitiem uitziende link die internetgebruikers via een spammail ontvangen, leidt naar een valse pagina waar gevraagd wordt om gevoelige informatie in te vullen. Groot voordeel voor de phishers is, dat ze met deze methode spamfilters ontwijken. Hierdoor neemt de geloofwaardigheid van de mails toe. Om te voorkomen dat consumenten een dergelijke mail openen, kunnen ze eerst verifiëren of de link legitiem is. Dit kan door een preview van de achterliggende R 16;lange' link op te vragen via preview.tinyurl.com. Het beste advies is om ongevraagde mail in het algemeen niet te openen. Klanten van Trend Micro die producten gebruiken met daarin Trend Micro Smart Protection Network Technology, zijn sowieso beschermd tegen deze vorm van phishing-spam.

# # #

Over Trend Micro
Trend Micro is wereldwijd marktleider op het gebied van internetcontentbeveiliging. Het bedrijf beveiligt de uitwisseling van digitale informatie van bedrijven en consumenten. Daarbij loopt Trend Micro voorop op het vlak van geïntegreerde threat management-technologie. Hiermee beschermt de beveiligingsspecialist de systeemcontinuïteit, persoonlijke informatie en eigendommen tegen malware, spam, dataverlies en de nieuwste webbedreigingen. Experts in de gehele wereld ondersteunen 24x7 de flexibele oplossingen van Trend Micro. Het hoofdkantoor van Trend Micro staat in Tokio. De Trend Micro-oplossingen worden verkocht via businesspartners over de gehele wereld.

Ingezonden persbericht