Provincie Friesland


---

PERSBERICHT

Nummer: 032 HZ
Datum: 12 februari 2009

Fryslân blij met steun staatssecretaris voor
verbetering basisonderwijs

Onderwijsgedeputeerde Tineke Schokker-Strampel van Fryslân is blij met de extra inzet die staatssecretaris Dijksma van Onderwijs wil inbrengen om de kwaliteit van het basisonderwijs te verbeteren. Die extra inzet komt er naar aanleiding van een rapport van de Onderwijsinspectie over de kwaliteit van de basisscholen in Noord-Nederland. Fryslân werkt zelf ook al aan verbetering van de onderwijskwaliteit met het programma Boppeslach.

Dijksma wil in alle drie de noordelijke provincies afspraken maken met schoolbesturen en de provincies over de kwaliteitsverbetering. Schokker reageert verheugd op de komende afspraken: "wij hebben in Fryslân onlangs een voorstel aan Provinciale Staten gedaan voor een intensivering van Boppeslach. Dat betekent een extra investering voor ons als provincie. De extra inzet van de staatssecretaris is een welkome steun om onze intensivering kracht bij te zetten". De inzet van Dijksma bestaat onder meer uit ondersteuning van zwakke en zeer zwakke scholen door de sectororganisatie van het basisonderwijs. Die sectororganisatie behartigt de belangen van het primair onderwijs. Daarnaast wil Dijksma de deelname van scholen aan taal- en rekenverbetertrajecten vergroten. Dijksma geeft aan in te willen steken op maatwerk per provincie, zodat ze aan kan sluiten op bestaande initiatieven. In Fryslân wordt aansluiting gezocht op Boppeslach.

Boppeslach
Het programma Boppeslach is in 2007 van start gegaan, een project waarmee de onderwijskwaliteit op basisscholen verbeterd moet worden. Aanvankelijk reserveerde de provincie er ruim tien miljoen euro voor. Eind vorig jaar kondigde Schokker aan, dat ze daar verdeeld over vier jaar nog eens 11,5 euro aan toe wil voegen. Over drie weken besluiten Provinciale Staten over de eerste twee miljoen daarvan, die voor dit jaar bedoeld zijn. Van 88 scholen heeft de provincie een verbeterplan goedgekeurd; zij hebben geld uit de pot gekregen. In december zijn nog eens zeventien scholen, die door de Inspectie van het Onderwijs als 'zeer zwak' bestempeld zijn, als deelnemer aan Boppeslach toegevoegd. Uiteindelijk streeft Fryslân naar een deelname van 250 scholen aan het verbeterprogramma. De provincie stelt zich ten doel in 2015 tot de top drie van de provincies te behoren als het gaat om onderwijskwaliteit.


---- --