Gemeente Delft

Onderzoek naar milieugevolgen Ruimtelijke Structuurvisie

Bij het maken van de Ruimtelijke Structuurvisie Delft 2030 wil het college ook de mogelijke milieugevolgen van deze visie meenemen. Het college heeft de notitie Reikwijdte en Detailniveau vrijgegeven voor een zogenoemde raadpleging van bestuursorganen over de gewenste inhoud van de milieubeoordeling. Doel is milieu een volwaardige plaats te geven in de besluitvorming over de structuurvisie.

In de Ruimtelijke Structuurvisie Delft 2030 legt het gemeentebestuur de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid voor de komende jaren vast. Het college is gestart met de voorbereiding van de structuurvisie. Hieraan koppelt het een plan-milieueffectrapportage (plan-m.e.r.). Resultaat daarvan is een milieueffectrapport, dat de milieueffecten van de belangrijkste ontwikkelingen globaal weergeeft. Dit rapport dient als onderbouwing van de besluitvorming over de structuurvisie.

De notitie Reikwijdte en Detailniveau geeft richting aan de milieueffectrapportage. De notitie beschrijft hoe de milieubeoordeling plaatsvindt en over welke onderdelen van het plan zij gaat. En ook welke milieuthema's daarbij aan bod komen en in welke mate van detail de milieugevolgen worden beschreven.

Aandachtspunten zijn onder meer de milieugevolgen van de bouw van (studenten)woningen, de herstructurering van Schieoevers Noord en de omgeving van Station Delft-Zuid, de verdere ontwikkeling van de groenstructuur, wijzigingen in de verkeersstructuur en de verdere ontwikkeling van de historische binnenstad als toeristische trekpleister.

Als eerste stap in de wettelijk voorgeschreven procedure voor de plan-milieueffectrapportage raadpleegt de gemeente andere bestuursorganen, waaronder rijk, provincie, stadsgewest, buurgemeenten en hoogheemraadschap over de reikwijdte en het detailniveau van de plan-m.e.r.. Ook vraagt de gemeente de Commissie voor de m.e.r. om advies.

De procedure voorziet verder in inspraak voor een ieder zodra het plan-milieueffectrapport en de ontwerp-structuurvisie gereed zijn. Beide documenten liggen naar verwachting nog voor de zomer van 2009 ter inzage.

De notitie Reikwijdte en Detailniveau is binnenkort in te zien op de website van de gemeente Delft (www.gemeentedelft.info).

Behalve met de plan-m.e.r., die betrekking heeft op de gehele stad, is de gemeente ook begonnen met de voorbereidingen van een milieueffectrapportage voor een nog nader te bepalen gebied in zuidoost Delft. Het gaat hierbij om een zogeheten project-milieueffectrapportage, waarover vorig jaar september in de gemeenteraad is gesproken.

Noot voor de redactie (

Gemeente Delft