Watercyclusingenieur helpt Egyptische waterwerknemer

12/02/2009 08:15

Waternet

Watercyclusingenieur helpt Egyptische waterwerknemer

Eerste opleidingsprogramma's voor Egyptische watersector met Nederlandse ondersteuning

Ondersteun ons bij het bevorderen van de deskundigheid van onze werknemers. Die oproep deden Egyptische waterbranchevertegenwoordigers tijdens een werkbezoek van hun Nederlandse branchegenoten aan het Noord-Afrikaanse land. Waternet ziet perspectief in wateropleidingen in Egypte.

80 miljoen bewoners, 100.000 werknemers en 25 waterbedrijven. Dat zijn de cijfers en de aantallen als het gaat om de watersector in Egypte. Sinds 2004 is de organisatie van de drinkwater- en afvalwatersector in Egypte in handen van de Holding Company for Water and Wastewater (HCWW). De Holding Company stelt zichzelf ten doel om in Egypte volledige dekking voor drinkwater en afvalwater te verkrijgen. Om dat te bewerkstelligen, wil de organisatie het management en de performance in de sector verbeteren en de geldende tarieven voor water herstructureren.

Samenwerking

Bij de verschillende programma's die aan deze doelstellingen verbonden zijn, werkt de Holding Company samen met het Nederlandse Waternet. Begin deze maand deed Waternet samen met het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV), Wereld Waternet en drinkwaterbrancheorganisatie VEWIN Egypte aan, om over de uitvoering van deze programma's te overleggen. Daarbij kwam de Holding Company met de wens naar voren om opleidingen te verzorgen voor personeel in de watersector. Waternet, het waterschap AGV en de VEWIN willen daar graag een bijdrage aan leveren.

Algemeen-directeur Roelof Kruize van Waternet: "Na de bouw van drinkwater- en afvalwaterbedrijven in Egypte en het goed laten functioneren ervan, is het voor ons een logische stap om de deskundigheid van het personeel te helpen bevorderen. Als vooraanstaand en maatschappelijk betrokken watercyclusbedrijf dragen we daaraan graag ons steentje bij."

Efficiëntie

Waternet is sinds begin jaren negentig actief in Egypte. Het watercyclusbedrijf heeft gewerkt aan de opbouw van drink- en afvalwaterbedrijven in onder meer Alexandrië en Damanhour. De afgelopen jaren heeft de in Amsterdam gevestigde organisatie zich met name toegelegd op het efficiënt functioneren van de drinkwaterproductiebedrijven.

Concreet is de Holding Company voornemens om nog dit jaar te starten met twee opleidingscentra - een in Damanhour en een in Beni Suef. De ondersteunende rol die de Egyptenaren daarbij voor ogen hebben voor hun drie Nederlandse samenwerkingspartners, is drieledig. Zo zouden de Egyptenaren graag zien dat de Nederlanders technische trainingen, apparatuur en trainingsmodellen leveren. Ook opleidingsplannen en evaluatieprogramma's zijn zeer gewenst. En ten slotte ziet de Holding Company veel voordeel bij 'on the job'-trainingen voor het personeel dat momenteel al werkzaam is in de waterbranche.






Noot voor de redactie:

Waternet beheerst en ontwikkelt op integrale en maatschappelijk verantwoorde wijze de watercyclus. De klant staat centraal in de werkwijze van Waternet. De unieke Waternet-aanpak stelt mensen in staat om het pure water te ervaren.


Noot voor de redactie (