Heijmans N.V.

Donderdag 12 februari 2009
11 februari 2009
HEIJMANS EN RIJKSWATERSTAAT ZEELAND WINNEN EERSTE BOUWPLUIM

Woensdagavond 11 februari reikte voorzitter Elco Brinkman de prijs uit aan Jan van de Ven (HIM) en districtshoofd Wegen Zeeland Marco Heijdens van Rijkswaterstaat tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw. HIM verdiende de Bouwpluim door de goede samenwerking met opdrachtgever Rijkswaterstaat Zeeland. Medio 2007 won Heijmans het vijfjarig contract voor het beheer en onderhoud van de Rijkswegen in die provincie.

De aanbieding van HIM was destijds uit de selectie tevoorschijn gekomen als meest voordelige inschrijving. Daarbij werd naast de prijs nadrukkelijk beoordeeld op de kwaliteitscriteria. De toetsing gebeurde onder meer op incidentbeheer, optimalisatie van de eigen processen en het milieu- en risicobeheer.

HIM liet in het deelnemersveld de projecten Zuiderzeehaven Kampen en Tunnel Distilleerderij Nolet achter zich. Het project Beheer en onderhoud Rijkswegen Zeeland is voor Rijkswaterstaat een primeur in Nederland. Het bewijst volgens de jury dat een juiste dialoog resulteert in een relatie gebaseerd op vertrouwen. Het meedenkend vermogen vanuit de sector is bij dit project uitstekend uit de verf gekomen. "Dit is voor heel Rijkswaterstaat en de aannemerij in Nederland hét voorbeeld van samenwerking", aldus Jan van de Ven.

Heijmans voert in het kader van dit contract onderhoudswerkzaamheden uit aan geleiderails, asfalt, markeringen, wegmeubilair, verzorgingsplaatsen, openbare verlichting, verkeersregelinstallaties en tunnels in Zeeland. Het groenonderhoud is in handen van BTL realisatie. Ook is er de taak om weginspecties uit te voeren. Andere onderdelen van de overeenkomst zijn de storings- en calamiteitenresponse, administratieve afhandeling van schades en de invoering van een onderhoudsbeheersysteem. Het contract heeft een waarde van circa 11 miljoen en is het eerste uitbestedingscontract dat integratie van onderhoud en beheer van wegen bundelt. De Stichting Nederlandse Bouwpluim wil een maatschappelijke verankering van de nieuwe bouwcultuur stimuleren door goede samenwerking tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers te belonen met een jaarlijkse prijs. De Bouwpluim richt zich voorlopig alleen op infrastructurele werken en gaat uit naar het team van opdrachtgevers en opdrachtnemers dat heeft bewezen transparant en vernieuwend samen te werken.