Klinieken krijgen sterren voor kwaliteit

12/02/2009 08:10

NVSAP

Op vrijdag 13 februari ontvangen 7 slaapcentra 5 sterren voor de kwaliteit van hun dienstverlening. In totaal gaf de ApneuVereniging sterren aan dertig van de tachtig klinieken die zich bezig houden met slaapapneu. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een patiëntenvereniging een kwaliteitskeurmerk geeft aan ziekenhuizen.

De sterren zijn gebaseerd op een groot tevredenheidsonderzoek, waaraan meer dan 5600 patiënten deelnamen. Patiënten werden gevraagd naar de wacht- en doorlooptijd waar ze mee te maken kregen; of er tijd en aandacht was voor hun probleem; hoe de diagnose verliep en of ze zich uiteindelijk geholpen voelden. Daarbij bleken er grote verschillen tussen de klinieken. Voorlichting en begeleiding kunnen op tal van plaatsen beter.

De ApneuVereniging wilde weten waar mensen met apneu het beste heen kunnen. Bij apneu hebben mensen ademstops van 10 seconden of meer zo'n 15 tot 50 keer per uur. Ze komen daardoor niet in de diepe slaap. Wat tot allerlei problemen leidt op het werk en in de relatie. Het zuurstoftekort leidt op den duur tot hart- en vaatziekten. Veel mensen raken arbeidsongeschikt. Dat is niet nodig als de ziekte tijdig herkend wordt. En daar schort het vaak aan. Vandaar dat de klinieken in kaart werden gebracht die over voldoende expertise beschikken. Bij hetzelfde onderzoek werd ook uitgebreid aandacht besteed aan de apparatuur voor de behandeling van apneu en de leveranciers hiervan. Apneu vergt een multifunctionele aanpak en kan o.a. worden behandeld met een zgn. cpap (luchtcompressor), die meestal wordt voorgeschreven door een longarts en verder wordt ingeregeld door leveranciers van de apparatuur.

De gegevens zijn ook van belang voor de ziektekostenverzekeraars. Ook zij willen weten waar ze het beste zorg en hulpmiddelen kunnen inkopen.





http://www.nvsap.nl/index.html