NEN


Twee bekende normen voor water in een nieuw jasje

woensdag 11 februari 2009, 10:46

Hoe doorzichtig is water? Wat is de temperatuur van water en slib? Dit zijn vragen die in het veld beantwoord moeten kunnen worden. Voor een meting van de doorzichtigheid van water wordt de schijf van Secchi (norm NEN 6606) gebruikt. De temperatuur van water en slib wordt gemeten met een thermometer volgens de norm NEN 6414. Deze twee normen bestaan al sinds de jaren '80. Beiden zijn nu na een uitgebreide herziening weer opnieuw uitgebracht.

De stand van de techniek verandert. Inzichten in de manier waarop metingen verricht moeten worden, veranderen. Tijdens de laatste vijfjaarlijkse herziening van NEN 6414 en NEN 6606 is duidelijk geworden dat deze normen toe waren aan een herziening.

NEN 6606 - doorzichtdiepte met behulp van een schijf volgens Secchi In 2009 komt de derde druk van deze norm uit. De veranderingen ten opzichte van de tweede druk zijn vrij groot. De werkwijze is uitgebreid om ook de doorzichtigheid van grotere afstand te kunnen meten, bijvoorbeeld vanaf een brug. Verder zijn afrondingsfactoren voor dieptemetingen en kalibratieverplichtingen opgenomen in de norm.

NEN 6414 - bepaling van temperatuur in water en slib Ook in de tweede druk van deze norm zijn de veranderingen significant. Net als bij NEN 6606 is het toepassingsgebied uitgebreid. Door de voortschrijdende stand van de techniek zijn de voorwaarden voor de afleesnauwkeurigheid van de thermometers aangepast. Als laatste is de kalibratieprocedure veranderd.

Informatie
Voor inhoudelijke informatie over deze normen of het normalisatie proces: ir. Erica Fritse, telefoon (015) 2 690 384 of email erica.fritse@nen.nl
zie ook de volgende gerelateerde onderwerpen:
NEN 6606:2009 nl (Norm) NEN 6414:2008 nl (Norm)