Raad van State


donderdag 12 februari 2009
Zitting over het verzoek van een inwoonster van Veenendaal aan de minister van Defensie om documenten openbaar te maken. Het gaat om documenten die door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) zijn gebruikt bij het opstellen van het rapport "Srebrenica, een 'veilig' gebied". Dit rapport gaat over de gebeurtenissen omtrent het vallen van de enclave Srebrenica in 1995. Het verzoek heeft met name betrekking op documenten in archieven van het Defensie Crisisbeheersingscentrum, het BLS Archief Debriefing Srebrenica en de Archiefschool voor de Vredesmissies. In totaal gaat het om bijna 2.000 documenten. De minister heeft het verzoek ten dele ingewilligd en voor het overige afgewezen. Hij heeft onder meer geweigerd documenten te verstrekken die vallen onder het openbaarheidsregime van de Verenigde Naties (VN) en de NAVO. Ook heeft de inwoonster geen inzage gekregen in codeberichten van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zij is het niet eens met de afwijzingen van de minister. De rechtbank van Utrecht heeft haar in april 2007 in een eerder beroep in het gelijk gesteld. De minister is het niet eens met die uitspraak en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Naar aanleiding van de uitspraak van de rechtbank heeft de minister inmiddels een nieuw besluit genomen en meerdere documenten alsnog openbaar gemaakt. De inwoonster vindt dit nieuwe besluit echter onvoldoende en is daarom ook in hoger beroep gekomen. Deze zitting is de tweede zitting in deze zaak. Eerder werd de zaak op 5 februari vorig jaar al op zitting behandeld. Deze tweede zitting heeft nog enkel betrekking op de vraag of de minister mocht weigeren bepaalde NAVO-documenten openbaar te maken, en of hij zich daarbij mocht beroepen op geheime NAVO-regelgeving. (zaaknummer 200704392/1)

10.00 uur

Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Gelderland van het bestemmingsplan "Stadsdeel Noord-West" van de gemeente Apeldoorn. Het plan heeft betrekking op de Apeldoornse woonbuurten "Berg en Bos" en "Sprengenbos". Meerdere inwoners van die buurten verzetten zich tegen het bestemmingsplan en komen tegen het goedkeuringsbesluit in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn het er niet mee eens dat meerdere delen van de woonbuurten de bestemming "Bos- en parkstrook" hebben gekregen. Zij vrezen dat zij daardoor op hun percelen niet meer kunnen uitbreiden of worden belemmerd bij eventuele renovaties. (zaaknummer 200708927/1)

11.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft verleend aan een autodemontagebedrijf aan de Urlingsestraat in Oeffelt. Het bedrijf verwerkt jaarlijks zo'n 800 autowrakken. De vergunning bevat een aantal wijzigingen ten opzichte van de vorige milieuvergunning van het bedrijf. Zo maakt die de komst van een zogenoemde "O&K loader" mogelijk, die de JUMBO-kraan gedeeltelijk vervangt. De loader en de kraan worden gebruikt om autowrakken in elkaar te drukken. Een omwonende, die op ongeveer 20 meter afstand van het bedrijf woont, is het niet eens met de vergunning en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Hij vreest voor een toename van geluidsoverlast als de loader en de kraan tegelijkertijd worden gebruikt. De zitting gaat ook over de wijziging van de geluidsvoorschriften in de milieuvergunning van het autodemontagebedrijf. Ook tegen deze wijziging komt de omwonende in beroep bij de Raad van State. (zaaknummers 200802258/1 en 200805631/1)

12.15 uur

Zitting over de vergunning die het dagelijks bestuur van het Waterschap Groot Salland op grond van de Wet verontreiniging oppervlaktewateren heeft verleend aan Grondbank Midden-Gelderland B.V. De vergunning maakt mogelijk dat het bedrijf 400.000 m³ grond en baggerspecie in het oppervlaktewater van de plas Linderveld in Lettele loost. Deze lozing is nodig om de plas minder diep te maken. Een groot aantal inwoners van Lettele, deels verenigd in het Plaatselijk Belang Lettele Linde Oude Molen, is het niet eens met de vergunning en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen onder meer voor verontreiniging van het grondwater in de omgeving als gevolg van de lozing. Volgens de inwoners is aan de onderzijde geen isolerende laag aangebracht waardoor de verontreiniging zich vanuit de geloosde grond naar het grondwater kan verspreiden. Verder vrezen zij voor verstoring van de natuur in het gebied. (zaaknummer 200802345/1)