Gemeente Zandvoort


Toetsingskader verlenen van ontheffing voor bedrijfswoning

(10-02-2009)

Gemeente Zandvoort maakt op 12 februari het navolgende bekend in zijn officiële publicatie in de Zandvoortse Courant:

Een aantal (verouderde) bestemmingsplannen voor het bedrijventerrein in 'Nieuw' Noord biedt aan het college de mogelijkheid om met een ontheffing als bedoeld in artikel 3.6 Wet ruimtelijke ordening ( oud vrijstelling artikel 15 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening) de bouw van een bedrijfswoning toe te staan.

Een dergelijke ontheffing zou kunnen worden verleend indien de noodzakelijkheid werd aangetoond. De betreffende bestemmingsplannen bevatten echter geen criteria wanneer aan het aspect 'noodzakelijkheid' werd voldaan De milieuwetgeving is in de loop der jaren aangescherpt. Zo kent de milieuwetgeving zonering waarbinnen bij een bepaalde typen van bedrijven geen woningen zijn toegestaan.

Een bedrijfswoning wordt als een woning beschouwd voor het naastgelegen bedrijf. Het toelaten van een bedrijfswoning kan derhalve consequenties hebben voor de bedrijfsvoering van het naastgelegen bedrijf. Omdat bij een ontheffing niet alleen de planologische aspecten een rol spelen, maar ook andere aspecten, zoals milieuwetgeving heeft het college gemeend hiervoor nadere toetsingscriteria vast te stellen, waaraan nieuwe aanvragen om ontheffing voor een bedrijfswoning dienen te worden getoetst.

De toetsingscriteria zijn als volgt vastgesteld:

Een bedrijfswoning kan worden toegestaan, indien via een bedrijfsplan aantoonbaar is, dat een bedrijf niet kan functioneren zonder de aanwezigheid van deze woning en geen gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering van de naastgelegen bedrijven.

Onder aantoonbaar wordt verstaan:

- het betreft een bedrijf, dat werkt met levende have en waarbij het aantoonbaar is dat permanente aanwezigheid noodzakelijk is ( bijv. dierenasiel)
- het betreft een bedrijf met een continue proces, door dit (continue) proces is het noodzakelijk, dat er constant iemand in de buurt is om eventuele calamiteiten in het bedrijfsproces te verhelpen (bijv. productiebedrijf);

Onder 'geen gevolgen heeft voor de bedrijfsvoering van de naastgelegen bedrijven' wordt verstaan:


- De bouw van een dienst/bedrijfswoning mag niet tot gevolg hebben, dat de bedrijfsvoering van het naastgelegen bedrijf wordt beperkt of zodanige voorzieningen moeten worden getroffen, die redelijkerwijs niet ten laste van het betreffende bedrijf behoren te komen.

Met de vaststelling van voormelde criteria is er ten aanzien van nieuwe verzoeken om ontheffing voor de bouw van een bedrijfswoningen een terughoudend beleid geformuleerd.

Het betreffende besluit met de toelichting liggen vanaf heden gedurende de openingstijden ter inzage bij de centrale balie. Het besluit is eveneens te raadplegen via de gemeentelijke website. Klik hier.

Volledigheidshalve wordt opgemerkt, dat de 'toetsingscriteria' geen besluit is in de zin van de Algemene Wet Bestuursrecht en in dit kader hiertegen geen bezwaarschrift kan worden ingediend.