Socialistische Partij

Actie voor behoud Amsterdamse aandelen NUON

11-02-2009 * De SP start op donderdag 12 februari een actie om de aandelen van NUON uit de handen van commerciële partijen te houden. Hiermee geeft de partij de mogelijkheid aan de Amsterdammers om het stadsbestuur op andere gedachten te brengen. Wethouders Gehrels wil namelijk de Amsterdamse aandelen NUON verkopen, terwijl maarliefst 80 procent van de Amsterdammers deze aandelen in handen van de gemeenten wil houden. De SP beschouwt energie als een basisvoorziening waar de overheid invloed op moet hebben. SP-raadslid Laurens Ivens: "Als commerciële bedrijven het energiebedrijf in handen krijgen is er geen enkele manier meer waarop er invloed uitgeoefend kan worden op de hoogte van de prijzen of de wijze waarop de energie geproduceerd wordt. Ook is een sociaal afsluitbeleid en werkgelegenheid voor de Amsterdammers dan niet meer vanzelfsprekend. Zeker in deze onzekere tijden is het verkopen van deze aandelen buitengewoon onverstandig."

Vorig jaar bleek uit een onderzoek van de Dienst Onderzoek & Statistiek, in opdracht van de SP, dat bijna 80 procent van de Amsterdammers niet wil dat de gemeente haar aandelen NUON verkoopt. Het gemeentebestuur trekt zich hier echter niets van aan en wil gezamenlijk met de andere publieke aandeelhouders snel haar aandelen van de hand doen. Met de SP-actie kunnen de Amsterdammers dus opnieuw laten weten hoe ze erover denken.

Donderdag vanaf 17:30 uur delen SP-ers 'aandelen' NUON uit aan voorbijgangers op de Dam. Ook zal er een groot spandoek zijn waarmee Amsterdammers opgeroepen worden om te tekenen voor behoud van de aandelen.