Ingezonden persbericht


EUROPESE UNIE

Comité van de Regio's

Perscommuniqué

CdR/09/CP 006.nl

Brussel, 10 februari 2009

Zitting van het Comité van de Regio's op

12 en 13 februari 2009

Mededeling van de voorzitter

Het nieuwe jaar is van start gegaan met een drukke agenda voor alle politieke leiders in de EU. De burgers rekenen op een snel maar behoedzaam optreden tegen de steeds grotere gevolgen van de financieel-economische crisis. Tegelijkertijd kunnen andere kwesties niet wachten en moeten nu dus ook worden opgelost. Hierbij denk ik aan de klimaatverandering, het immigratievraagstuk, het streven naar een beter gezondheidsbeleid en de bescherming van de kwaliteit van de Europese landbouwproducten.

De zitting van het CvdR op 12 en 13 februari zal ons de kans bieden te discussiëren over de wijze waarop de Europese regio's en steden al deze uitdagingen aangaan. We zullen onze standpunten duidelijk maken en concrete verzoeken tot Europa en de lidstaten richten.

Europees Commissaris Andris Piebalgs voor energie zal met ons in gesprek gaan over de lessen die kunnen worden getrokken uit het gasconflict van vorige maand, en over de vraag hoe we onze krachten kunnen bundelen om het aanbod van hernieuwbare energie in Europa te vergroten. Alleen mét hulp van de regio's en steden zal de EU namelijk haar ambitieuze milieudoelstellingen kunnen halen, d.w.z. de energie-efficiëntie voor 2020 met 20% verhogen en de CO2-uitstoot in Europa met 20% verlagen.

Nu de verkiezingen voor het Europees Parlement van juni aanstaande met rasse schreden naderen, zullen wij, de leden van het Comité van de Regio's, ons nog meer gaan inspannen om de burgers over Europa te informeren en hen te doordringen van het grote belang te gaan stemmen. Ik heb vicevoorzitster van de Europese Commissie en Europees Commissaris voor communicatie Margot Wallström gevraagd mee te doen aan een gedachtewisseling met CvdR-leden over manieren om de burgers voor te lichten over de komende verkiezingen en te zorgen dat zij daaraan deelnemen.

Ook kijk ik uit naar de bijdrage van de Tsjechische minister voor regionaal beleid Cyril Svoboda over het programma van het Tsjechische voorzitterschap, dat onze beleidsagenda voor de komende maanden zal bepalen. Verder zullen wij tijdens de februarizitting ons belangrijke debat over territoriale samenhang en de rol van regio's en steden bij de uitvoering van EU-beleid voortzetten. Die twee fundamentele thema's zullen ook centraal staan op de door het CvdR georganiseerde Top van regio's en steden, die op 5 en 6 maart in Praag wordt gehouden.

Ik hoop dat u naar de zitting komt en onze discussies met belangstelling zult volgen.

Luc van den Brande

De februarizitting in detail

Tijden: donderdag 12 februari van 15-21 uur en vrijdag 13 februari van 9-13 uur

Locatie: Europees Parlement, József Antallgebouw, zaal JAN-2Q2, Trierstraat 1A, 1050 Brussel

Klik hier voor de zittingsagenda en de ontwerpadviezen die zullen worden behandeld

Cyril Svoboda, Tsjechisch minister voor regionale ontwikkeling, en CvdR-voorzitter Luc van den Brande geven op 12 februari om 14.30 uur een persconferentie (zaalnummer volgt).

Korte inhoud van de adviezen die op de agenda van de februarizitting staan


1. Klimaatverandering en energie

De rol van de regio's bij de tenuitvoerlegging van Europa's ambitieuze doelstellingen ter bestrijding van de klimaatverandering en ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen zal centraal staan tijdens het debat met Europees Commissaris Andris Piebalgs op vrijdag 13 februari, tevens de laatste dag van de EU-week van duurzame energie (EUSEW). Het CvdR heeft er vele malen op gewezen dat de steden en regio's moeten worden betrokken bij alle strategieën om de klimaatverandering een halt toe te roepen, zoals via het Burgemeestersconvenant, dat tijdens de EUSEW één jaar bestaat. Commissaris Piebalgs zal hierover en over praktische manieren waarop decentrale overheden hun steentje kunnen bijdragen, met de CvdR-leden in debat gaan.

Op de agenda staan twee CvdR-adviezen over de rol van de regio's in milieuvraagstukken. Het eerste is van Herwig Van Staa (AT/EVP), voorzitter van het Tiroolse parlement, en gaat over een Groenere vervoerssector. Van Staa gaat in op het gebruik van tolheffing om het wegvervoer te verminderen. Volgens hem zouden de regio's moeten kunnen meebeslissen over waar tol wordt geheven en over hoe tolgelden worden besteed. Het andere advies is van Britt Lundberg (FI/ALDE), lid van de regering van Åland, en behandelt De vernieuwing van EMAS en het milieukeursysteem. EMAS is het communautaire milieubeheer- en milieuauditsysteem. Het milieukeursysteem is bedoeld om consumenten te laten zien welke producten als milieuvriendelijk worden aangemerkt. Volgens Lundberg moeten de lokale en regionale overheden een grotere rol krijgen in een herziene versie van beide systemen, wat kan door hen in openbare aanbestedingen met deze systemen rekening te laten houden.


2. De economische crisis en territoriale samenhang

De gevolgen van economische teruggang en recessie zijn het eerst op lokaal en regionaal niveau merkbaar. Daar wordt het wordt steeds moeilijker financiering te vinden voor publieke projecten en komen de publieke uitgaven meer en meer onder druk te staan, maar wordt de roep om overheidsprogramma's om de economie een impuls te geven, almaar luider. De leden van het CvdR ondervinden dit dagelijks aan den lijve, omdat zij immers lokale en regionale bestuursverantwoordelijkheid dragen.

Constance Hanniffy (IE/EVP), lid van de graafschapsraad van Offaly, verwerkte de uitkomsten van haar gesprekken met Ierse kleine en middelgrote ondernemers in een ontwerpadvies over het thema Denk eerst klein, een "small business act" voor Europa. Daarin pleit ze voor minder bureaucratie, om ondernemers een steuntje in de rug te bieden. In ditzelfde verband benadrukt de commissie Economisch en sociaal beleid van het CvdR in haar ontwerpadvies over Interne markt, maatschappijvisie en diensten van algemeen dat de lokale en regionale overheden van de Europese Commissie een wetgevingsvoorstel verwachten waarmee verleners van sociale diensten van algemeen belang rechtszekerheid wordt geboden.

Dergelijke wetgeving zou onder meer bijdragen aan de territoriale samenhang in Europa. Dit concept maakt deel uit van het Verdrag van Lissabon en zal tijdens de februarizitting worden aangesneden door Jean-Yves Le Drian (FR/PSE), voorzitter van de regioraad van Bretagne. Hij zal een advies voorleggen dat de officiële bijdrage van het CvdR aan de raadpleging over territoriale samenhang zal worden die de Europese Commissie in oktober is gestart. Le Drian onderstreept dat territoriale samenhang naast economische en sociale samenhang een belangrijke Europese beleidsdoelstelling is.

Robert Bright (VK/PSE), lid van het stadsbestuur van Newport, heeft een advies opgesteld over Universele dienstverlening met betrekking tot elektronische communicatie. Daarin kwalificeert hij informatie- en communicatietechnologie als een stimulans voor meer concurrentievermogen en betere publieke diensten binnen de herziene Lissabonstrategie. Naar zijn mening zou de EU ervoor moeten zorgen dat alle burgers voor redelijke prijzen gebruik kunnen maken van kwalitatief goede communicatiediensten, ongeacht sociaal milieu of woonplaats.


3. Immigratie en betrekkingen met derde landen

Immigratie staat altijd bovenaan de agenda van het CvdR, aangezien het integratievraagstuk een belangrijk thema is in het sociaaleconomisch beleid van regio's en steden. Tijdens de februarizitting zullen drie adviezen over immigratie de revue passeren. Het eerste is van Dimitrios Kalogeropoulos (EL/EVP), burgemeester van Egaleo (Athene), en is getiteld Lokale en regionale overheden nemen het voortouw in het integratiebeleid. In dit advies vestigt hij de aandacht op de belangrijke rol die lokale en regionale overheden spelen in zowel de landen van herkomst als de gastlanden om integratie succesvol te laten verlopen.

Van de hand van Ursula Männle (DE/EVP), lid van het parlement van Beieren, is een ontwerpadvies over het Groenboek "Migratie en mobiliteit". Zij wijst op het belang van onderwijs voor de integratie van kinderen en jongeren uit migrantenmilieus. Het derde CvdR-advies over migratie is opgesteld door Eleni Loucaides (CY/EVP), lid van de gemeenteraad van Nicosia, en heeft als onderwerp Stedendiplomatie, d.w.z. de bruggen die steden kunnen bouwen met derde landen. Loucaides benadrukt de grote invloed van steden op de totstandkoming van een voedingsbodem voor een goed functionerende democratie op alle bestuursniveaus, en daarmee van stabiele omstandigheden die de welvaart bevorderen en waarin mensen vreedzaam samenleven.


4. Veiliger en gezonder consumeren

De CvdR-leden zullen zich ook buigen over een reeks maatregelen om het leven van de Europese consument er veiliger en gezonder op te maken. Karsten Uno Petersen (DK/PSE), lid van het bestuur van de regio Zuid-Denemarken, stelt in zijn advies over Grensoverschrijdende gezondheidszorg dat het uitgangspunt voor wetgeving op dit gecompliceerde beleidsterrein het wegwerken van de enorme verschillen in het niveau van gezondheidszorg tussen de lidstaten moet zijn. Tegelijk pleit hij voor meer steun voor de regio's die zich langs de binnengrenzen van de EU bevinden en in dit opzicht de meest benadeelde gebieden zijn.

Ondertussen zullen de Europese consumenten binnenkort gaan profiteren van de invoering van één voor de hele EU geldende reeks veiligheidsnormen voor de luchtvaart, die luchtvaartmaatschappijen tevens zullen aanmoedigen meer van regionale vliegvelden gebruik te maken, aldus Lea Saukkonen (FI/EVP), plaatsvervangend lid van de gemeenteraad van Helsinki, in haar advies over het Gemeenschappelijk Europees luchtruim II. Tot slot staat een belangrijke verbetering van de voedselveiligheid op stapel, schrijft Milner Whiteman (VK/UEN-EA), lid van de districtsraad van Bridgnorth, in een advies over het Groenboek over de kwaliteit van landbouwproducten. Hij roept de Europese voedselproducenten op zich te richten op kwaliteit, om effectiever te concurreren met goedkope importproducten. De lokale overheden kunnen een bijdrage leveren door scholen en ziekenhuizen aan te moedigen lokaal geteelde producten in te kopen.


· De hoogtepunten van de plenaire debatten zijn te volgen via Europe by Satellite. Ga naar: http://ec.europa.eu/avservices/ebs/schedule.cfm


· Kijk voor het laatste nieuws en perscommuniqués over CvdR-adviezen en -verslagen op de website van het CvdR: http://cor.europa.eu


· Klik hier voor de websites van de fracties van het CvdR

Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu

Het Comité van de Regio's

In de lidstaten van de EU zijn de decentrale overheden verantwoordelijk voor de tenuitvoerlegging van ongeveer twee derde van de communautaire wetgeving. Het Comité van de Regio's (CvdR) is een adviesorgaan dat in 1994 is opgericht met als doel lokale en regionale politici inspraak te geven in het besluitvormingsproces van de Europese Unie. Het houdt jaarlijks vijf zittingen, waar zijn 344 leden hun stem uitbrengen over rapporten, "adviezen" genaamd, die worden opgesteld als reactie op wetgevingsvoorstellen. De Europese Commissie, die het initiatiefrecht heeft wat communautaire wetgeving betreft, en de Raad, die, doorgaans samen met het Europees Parlement, de definitieve inhoud van de regelgeving vaststelt, zijn verplicht het CvdR te raadplegen inzake EU-wetgevingsvoorstellen op diverse beleidsterreinen, zoals werkgelegenheid, vervoer en milieu. Met het Verdrag van Lissabon gaat het CvdR nog meer gewicht in de schaal leggen. Voortaan zal het altijd door het Europees Parlement moeten worden geraadpleegd over vraagstukken die voor lokale en regionale overheden van belang zijn. Bovendien zal het CvdR in beroep kunnen gaan bij het Europese Hof van Justitie als zijn rechten worden geschonden of als een EU-wet naar zijn mening indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.

Voor nadere inlichtingen kunt u contact opnemen met:

Athénais Cazalis De Fondouce

Tel.: +32 (0)2 282 2447

Athenais.CazalisdeFondouce@cor.europa.eu

Chris Jones

Tel.: +32 (0)2 546 8751

Christopher.Jones@cor.europa.eu