TNO



10 februari 2009

Veel valongelukken ouderen te vermijden

Vroeg ingrijpen bij evenwichtsproblemen ouderen hard nodig

Ouderen vermijden het gevaar van vallen door minder te bewegen in plaats van maatregelen te treffen om niet te vallen. Ouderen kunnen echter juist door actief te blijven de kans om te vallen verminderen. Ook blijven ze zo zelfredzamer. TNO-onderzoeker Gert Jan Wijlhuizen pleit er daarom voor om evenwichtsproblemen bij ouderen vroeg op te sporen en aan te pakken. Wijlhuizen promoveert 12 februari aanstaande bij de Universiteit van Leiden.

Ouderen die voldoende blijven bewegen zijn minder kwetsbaar, hebben minder kans op chronische aandoeningen en hebben een hogere zelfredzaamheid. "Huisartsen zouden net zo alert moeten zijn op vroegsignalering en behandeling van evenwichtsproblemen bij ouderen als op hoge bloeddruk. Als je wacht tot mensen vallen ben je te laat. Er is namelijk veel winst te behalen. Ouderen zullen minder aanspraak maken op medische zorg," stelt Wijlhuizen. Wijlhuizen deed bij ruim 3500 zelfstandig wonende ouderen (65+) onderzoek naar de risicofactoren van vallen bij ouderen en constateert dat gedrag een essentiële risicofactor is.

Preventieprogramma's werken onvoldoende

Op dit moment ligt de nadruk van de zorg op ouderen die al veel vallen. Maar in het algemeen verliezen ouderen slechts een enkele keer per jaar de controle over hun balans. Met toetsing op basis van het BHD-model (Balance control Difficulty Homeostasis model) heeft Wijlhuizen aangetoond dat ouderen het gevaar van vallen vermijden door minder te bewegen en niet door voorzorgsmaatregelen te treffen. Dit verkleint de bereidheid om deel te nemen aan preventieprogramma's. Op landelijk niveau dragen deze programma's daarom maar in beperkte mate bij aan vermindering van de valproblematiek.

Vroeg signaleren en behandelen nodig

Wijlhuizen pleit ervoor dat huisartsen en andere zorgverleners zich meer gaan richten op het vroeg signaleren en behandelen van evenwichtsproblemen bij ouderen. Voorwaarde is wel dat er een maatstaf wordt ontwikkeld om evenwichtsproblemen te beoordelen.

Gert Jan Wijlhuizen (Den Haag 1960) studeerde psychologie aan de Universiteit van Leiden en is in 1988 afgestudeerd in de psychologische functieleer. Sinds die tijd is hij als onderzoeker werkzaam bij TNO vooral op de terreinen van letselpreventie bij ouderen (vallen) en gevolgen van verkeersongevallen. Hij verrichtte zijn onderzoek met ondersteuning van ZonMw en de Provincie Friesland. De titel van Wijlhuizens' proefschrift luidt: 'Physical activity and falls in older persons'.

bericht 2009-4

Contactpersoon
drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer

drs. M.J.M. (Maarten) Lörtzer
015 269 49 75