Ingezonden persbericht


Persbericht

NNO brengt Nederlandse première van Debussy met pianist Melvyn Tan en De Romantische van Bruckner in de Valentijnsperiode

Op 12 en 13 februari brengt het NNO onder leiding van chef-dirigent Michel Tabachnik de Nederlandse première van de Fantaisie pour piano et orchestre van Debussy met de wereldberoemde pianist Melvyn Tan. Met daarna de Vierde symfonie van Bruckner, de Romantische, presenteert het NNO een alternatief voor rode rozen en bonbons in deze Valentijndsperiode.

Première
Suggestief en sensueel: zo laat zich de muziek van klankschilder Debussy het best typeren. Zijn Fantaisie ging al in 1919 in Londen en Parijs in première en een kleine honderd jaar later bent u getuige van de Nederlandse première van de tweede versie, met achter de vleugel de wereldberoemde Melvyn Tan. De Fantaisie heeft de, voor de componist karakteristieke, buitengewone harmonische schakeringen.

Bruckner
De symfonieën van Bruckner worden vanwege hun monumentale proporties en statigheid wel eens vergeleken met kathedralen. Deze Vierde symfonie, door hem de Romantische genoemd, is een goddelijk geïnspireerd eerbetoon aan de natuur en dan in het bijzonder het bos. De hoorns schallen, de jacht kan beginnen.

Melvyn Tan
Melvyn Tan is geboren in Singapore, sinds 1978 bezit hij echter de Britse nationaliteit. Hij begon zijn studie aan de Yehudi Menuhin School, waar hij les kreeg van Vlado Perlemuter, Nadia Boulanger en Marcel Ciampi. Aan de Royal College of Music studeerde hij zowel piano als klavecimbel. Melvyn Tan maakte al snel furore met zijn uitvoeringen op de pianoforte en met zijn exclusieve contract bij EMI Classics zorgde hij voor grensverleggende opnames van de complete sonates en pianoconcerten van Beethoven. Melvyn Tan werkte samen met diverse grote orkesten zoals het BBC Symphony Orchestra, London Philharmonic Orchestra, English Chamber Orchestra, Academy of St. Martin in the Fields, London Mozart Players, Camerata Salzburg, Mozarteum Orchester en het Nederlands Kamerorkest. Tot de dirigenten waar hij mee heeft gewerkt behoren onder meer Bruno Weil, Leonard Slatkin, Frans Brüggen, Nicholas McGegan, Marin Alsop en Jaap van Zweden. In kamermuziek en liedrecitals werkte hij samen met grootheden als Ronald Brautigam, Andreas Staier, Anne-Sofie von Otter, Arleen Auger en Angelika Kirchschlager. In 2007 vierde hij zijn vijftigste verjaardag met een internationale recitaltournee met de complete sonates van Mozart. In 2008 maakte hij een tournee door Australië met het Australian Chamber Orchestra. Onlangs maakte Tan zijn debuut als dirigent bij het Orchestra Filharmonica Marchigiana en is hij begonnen aan een samenwerking met het London Chamber Orchestra met het dirigeren van werken van Mozart en Beethoven. In 2010 zal hij Chopin's 200e verjaardag vieren met een serie concerten op zowel de piano als pianoforte. Voor EMI Classics maakte Tan opnames vna enkele pianoconcerten van Mozart en Weber's Konzertstück samen met de London Classical Players onder leiding van Sir Roger Norrington. Meer Mozart nam hij op voor Harmonia Mundi met het Philharmonia Baroque onder leiding van Nicholas McGegan.

Concerten

12 februari 2009 - Drachten / De Lawei
13 februari 2009 - Groningen / De Oosterpoort

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.nno.nu

Programma
Debussy Fantaisie pour piano et orchestre, 2e versie Bruckner Symfonie nr. 4

Dirigent Michel Tabachnik
Piano Melvyn Tan

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina en Philip Glass Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Met ingang van seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

{Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht