Ingezonden persbericht


Persuitnodiging
Amsterdam, 4 februari 2009

Cultuur en het menselijk lichaam in het Midden-Oosten

Café Mediterranée Special, The Human Body op donderdag 12 februari 2009, 15.00 - 17.00 uur in Felix Meritis, Amsterdam

Op uitnodiging van het Prins Claus Fonds en SICA spreken Malu Halasa & Rana Salam, auteurs van The Secret Life of Syrian Lingerie en Akram Zaatari, kunstenaar en curator in Beiroet over actuele ontwikkelingen in het culturele veld in het Midden-Oosten. Uitgangspunt vormt de omgang met (beelden van) het menselijk lichaam.

Malu Halasa is journaliste van Jordaans-Filippijnse komaf en Rana Salam is een Libanese designer. Zij tonen in hun boek dat met steun van het Prins Claus Fonds tot stand kwam, dat er tussen sexy lingerie en religiositeit eerder een connectie dan een tegenstelling bestaat. In Damascus wordt lingerie dan ook openlijk verkocht. Een boek als The Secret Life of Syrian Lingerie is echter niet vrij verkrijgbaar omdat er ook foto's in staan van Oost-Europese modellen die de lingerie showen. Deze foto's liggen gewoon in de winkels om klanten te helpen hun keus te bepalen. Maar het zijn onofficiële foto's, er is geen toestemming voor publicatie aan de overheid gevraagd.

Zaatari verzamelt en bestudeert visuele documenten die getuigen van de sociale en politieke context van Libanon en het Midden-Oosten. In Café Mediterranée legt hij een verband tussen foto's uit het Midden-Oosten van het menselijk lichaam en zijn eigen kunstwerken. Hij is medeoprichter van de Arab Image Foundation (1997) en heeft meer dan 40 videokunstwerken op zijn naam staan.

Gespreksleider van de bijeenkomst is Chris Keulemans, vaste moderator van Café Mediterranée. Café Mediterranée is een bijeenkomstenreeks van Dare2Connect, het debatpodium voor internationale culturele activiteiten van SICA en Felix Meritis. The Human Body is een samenwerking met het Prins Claus Fonds (www.dare2connect.nl).

Tijdens de bijeenkomst zijn een paar Syrische lingeriesetjes te zien. Een tentoonstelling van Syrische Lingerie is vanaf 16 februari ingericht in de galerie van het Prins Claus Fonds, Herengracht 603, Amsterdam (www.princeclausfund.org).

Meer informatie:

Datum: Donderdag 12 februari 2009, 15.00 (ontvangst vanaf 14.30) - 17.00 uur Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam Taal: Engels

Toegang: gratis, reserveren via www.dare2connect.nl

The Secret Life of Syrian Lingerie wordt uitgegeven door de Prince Claus Fund Library en Chronicle Books uit San Francisco en is tijdens de bijeenkomst te koop. Over het boek zijn meerdere artikelen verschenen in de pers (o.a. in Time Magazine, Haaretz International, New Statesman, BBC, Du Magazine, Le Monde, Vrij Nederland en NRC Handelsblad).

Contact:

Prins Claus Fonds SICA

Sebas van der Sangen Femke van Woerden

Tel. 020.3449160 Tel. 020.6164 225 s.vandersangen@princeclausfund.nl f.vanwoerden@sica.nl